IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приключили са разговорите с ЕК за обновяване на спешната помощ

На България ще бъдат отпуснати 85 млн. евро

14:35 | 08.02.15 г.
Приключили са разговорите с ЕК за обновяване на спешната помощ

Разговорите с Европейската комисия (ЕК) за проекта за обновяване на спешната медицинска помощ в България с европейски средства (85 млн. евро) са приключили. Предстои да бъдат уточенени само отделни детайли по въпроса, разкри на пресконференция в Русе министърът на здравеопазването Петър Москов.

Със сумата ще бъде променен автопаркът за линейки и се предвижда обновяването на центровете за спешна помощ, които ще станат активни медицински звена с възможности за диагностика и престой на пациентите до 24 часа. По думите на министър Москов ще се променят и спешните приемни на болниците.

Дългият път за подготовката на проекта вече е извървян, коментира той. Москов обясни, че 3 млн. българи ще бъдат обхванати от това обслужване, като до 30 минути ще може да се стига до тях.

По думите на Петър Москов чрез повишеното възнаграждение в спешната помощ и новия начин за специализация на студентите навсякъде има повишен интерес за постъпване на нови кадри. Десет нови лекари са подали молби за назначение само в столичната спешна помощ, коментира той.

В Русе министърът коментира и проблемите на кръводаряването в България. През 2015 г. Министерството на здравеопазването разполага с допълнителни 30% повече средства за него, но според Москов сумата не е достатъчна. Той смята, че трябва да се работи за връщане на чувството на солидарност при кръводаряване, както е по света, а не да се разширява платеното снабдяване с кръв.


(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още