fallback

България търси подкрепа за идеята за изграждането на газов хъб

Готови сме с контретните параметри на хъба, ще се търси и вариант за европейско финансиране, коментира енергийният министър Теменужка Петкова

10:24 | 09.02.15 г. 12

България ще търси подкрепа за идеята си за газов хъб край Варна по време на газовата среща на високо равнище, която ще се проведе днес в София. Това съобщи в ефира на БНТ енергийният министър Теменужка Петкова.

Страната ни е готова с конкретните параметри на газовия хъб, каза тя и обясни, че за наличието на хъб трябва да има газопроводи, които да довеждат суровината, и газопроводи, които да трансферират газа до определени точки. Необходимо е и да има газово хранилище.

„България притежава и такова хранилище – това е хранилището в Чирен”, каза още енергийният министър.

"Това, което ще спечели България от реализирането на тази идея, е сигурността на доставките - чрез разнообразяване на източниците и на маршрушите", посочи тя.

От нейните думи стана ясно, че различните източници, от които да очакваме газ, са Южният газов коридор, терминалите за втечнен газ в Гърция и Турция, както и интерконекторните връзки, за които има съществен напредък в последните месеци.

За енергийния форум у нас днес пристигат комисарят по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович, комисарят по околната среда и енергетиката Мигел Ариас Канете, както и представители на държавите от Централна и Източна Европа. Те са част от новата Газова група, която трябва да намери решение с доставките на енергийни източници за Европа.

За Петкова фактът, че първото заседание на Газовата група се провежда в София е показателно и „показва по безспорен начин, че Европейската комисия подкрепя такава наша идея и стои твърдо зад българското правителство”.

„Географското положение на страната е естественият път на газовите потоци, които идват от Изток и от Юг, да преминават през страната и да бъдат пренасочвани за други страни от общността, Западните Балкани и страните от Енергийната общност”, посочи енергийният министър.

Тя посочи като плюс на предложението за газов хъб у нас и добре изградената газова мрежа в страната. „Да не забравяме, че България разполага с 2 хил. км газопроводи. В повечето случаи тяхната конфигурация е пръстеновидна”, допълни Петкова.

За реализирането на идеята за газов хъб ще трябва да бъдат строени и допълнителни газопроводи, две компресорни станции и рехабилитация на съществуващите. Новите тръбопроводи, които трябва да бъдат изградени, ще бъдат с дължина около 845 км, сочат разчетите на българските институции.

Днес по време на форума в Бояна ще бъде обсъдена възможността Европейската комисия да финансира част от тези дейности, обясни още Петкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:40 | 14.09.22 г.
fallback