IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът обсъжда газов хъб у нас и Nabucco за гаранция на доставките в ЕС

Страната ни ще работи не просто за "Вертикалния газов коридор", а за съживяване на Nabucco, става ясно от стенограмата на заседанието на кабинета

12:05 | 11.12.14 г. 1
Кабинетът обсъжда газов хъб у нас и Nabucco за гаранция на доставките в ЕС

България може да изгради мащабен газов хъб край Варна, откъдето да разпределяме газови доставки до останалата част от Европа. Освен това страната отново ще постави въпроса за реализацията на Nabucco, а не просто изграждането на „Вертикалния газов коридор“. 

Това са коментирали министрите по време на правителственото заседание в сряда.

От публикуваната на сайта на правителството стенограма става ясно, че вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин посочва, че Nabucco е одобрен от ЕС и с развитието на ситуацията около „Южен поток“ може да бъде съживен.

По време на заседанието премиерът Бойко Борисов пък предлага и идеята за изграждането на газов хъб на българска територия, „там където излиза тръбата на „Южен поток“, който да бъде изграден с европейски средства.

„Никой не може да ми каже, че в натовска Турция газта като дойде е добре, а когато дойде в България е зле“, коментира премиерът пред министрите.

В газовия хъб ще влиза газ от собствен добив и по тръбата от Русия по дъното на Черно море, както и втечнен газ от Гърция, Израел или Катар. Така ще има диверсификация на доставките за Европа, а и планът е в съзвучие на новата европейска енергийна политика, смята още премиерът.

Затова той предлага на вицепремиера по европейските фондове Томислав Дончев да изпрати писмо до комисаря по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович, с което да го уведоми за българската идея.

Борисов припомня още, че Турция не е транзитираща страна за руския газ, а купува суровината на границата си и оттам я препродава на трети страни.

По отношение на случващото се около „Южен поток“ България и сама може да потърси позицията на Русия, а не да чака Европейската комисия да й я съобщи, допълва още Ивайло Калфин. Той препоръчва външният министър Даниел Митов да извика руския посланик или да се свърже със своя руски колега и да уточни какво се случва около проекта „Южен поток“.

Социалният министър посочва още, че може да има реакция и от страна на енергийния министър Теменужка Петкова или от президента Росен Плевнелиев, които да уточнят „какви са тези информации, които получаваме, без да сме официално уведомени“.

На базата на тази препоръка премиерът Бойко Борисов нарежда да започне кореспонденция между ресорните министри със своите руски колеги, а външният министър Митов да призове руския посланик у нас. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 5
StefanL
преди 9 години
Да питай отново ЕС ти Борисов не си министър -председател на суверенна държава! Разбира се че те ще ти откажат сега ще измислят хиляди причини от еврогеиското зконодателство. Това е Борисов все едно да питаш комшията си дли меже вечерта да чукаш жена си!!! Е това е Булгария една колониална и несуверенна държава зависеща от ЕС и неможеща сама да взема решения който Германия взе сама при строежа на Северен Поток
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още