IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: "Южен поток" трябваше да създаде коридор на влияние на Русия

Най-реален вариант е през следващите години Русия да продава газ за Европа на украинско-руската граница, смята Димитър Иванов

10:42 | 11.12.14 г. 7
Експерт: "Южен поток" трябваше да създаде коридор на влияние на Русия

„Южен поток“ е изцяло политически проект, който зависи от политическото развитие в региона и по света. Този коментар направи енергийният експерт Димитър Иванов пред телевизия Bulgaria on Air. За него газопроводът е трябвало да създаде политически коридор на влияние на Русия в нашия регион. 

Идеята да се заобиколи Украйна се зароди в Русия заради недоверието към страната след т.нар. „Оранжева революция“ преди 10 години. „Трябваше от север да се заобиколи към Германия, като най-голям консуматор на газ в Европа, и от юг – през „Южен поток“ в посока Централна Европа и Италия, обясни експертът.

Развитието в последната година – военни действия, санкции и остро недоверие между Русия и Запада, трябва да ни наведе на мисълта, че заобикалянето на Украйна няма да бъде приветствано от Запада, уточни Иванов. 

Иванов припомни, че Русия има договор за транзит на природен газ за Европа през Украйна до 2017 година. Това означава, че дотогава трябва да бъдат готови алтернативни трасета, ако иска да заобиколи Киев, но от друга страна Русия няма достатъчно финансови средства, за да ги реализира толкова бързо.

България трябва да се бори да продължат българските доставки през Украйна, препоръча още експертът. „Украйна иска точно това – нейните газопроводи да минат под протекцията на западни компании, които да гарантират технологичното им състояние и инвестиции“, каза той и допълни, че при това положение, ако Русия иска да продава газ в Европа, да доставя до украинско-руската граница.

„Ние ще си плащаме транзита на Украйна, на Румъния“, коментира още той.

За него този вариант е най-реален през следващите няколко години, но ще изисква огромно политическо усилие. Идеята за експлоатация на находища в Черно море също е добра, но реализацията й ще отнеме поне 6-7 години, смята още експертът.

„Има много алтернативи на руския газ, включително и собствен добив", категоричен беше Димитър Иванов. Той посочи, че европейската политика е свързване на страните с интерконектори, които да не действат само в кризисна ситуация и „Вертикален коридор“ например е един от тях. Експертът допълни, че цената на газа при това положение няма да е по-висока и посочи за пример цената на втечнения газ през лятото, която е достигнала до 250 долара за хиляда куб. метра.

„Ние купувахме в това време почти двойно по-скъпо от Русия“, заяви още той.

Новите алтернативи ще доведат до намаление на цената на руския газ, обясни още той.

Интервюто на Димитър Иванов можете да видите във видеото

Още новини можете да откриете на сайта на телевизия Bulgaria on Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 6
varna333
преди 9 години
Я му кажете на тоя Димитър Иванов на тоя дебелосерец да си покаже комунистическият билет сега вече обаче станал американец тръгнал да лъже народа тоя *** дето сигурно е завършил марксизъм и ленинизъм в Москва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 5
varna333
преди 9 години
Читокръвет шуменски *** си ! Марш в томбул-джамия да си миеш *** рязана мущук
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 5
StefanL
преди 9 години
Само като прочетох че си от шумен и разбрах че си *** фес. Аиде вземаи си ибрика и бегаи в в оная глямата джамия на цетъра на шумен да опанеш килимчето заптие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
bgMan
преди 9 години
Я остави енергетиката на експертите и вземи публикувай някоя рецепта на руски пелмени с водка и нефт от Лукойл.Познавам не малко такива като теб. Заслужаваш си участта да знаеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
StefanL
преди 9 години
Тоя Димитър Иванов е по скоро американски експерт а не енергиен експерт.По добре когато човек каже нещо да го мотивира а не пише необосновани глупости или може би е подкрепен от някой американски 100 доларови банкноти за да бълва нечувани до сега глупости. Ех господин Иванов ако можех да те срещна да те чуя как пелтечеш еврогеиски ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
Значи Русия не иска да продава газ на границата на ЕС а иска да продължи това, което прави вече 69 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 7
dakl
преди 9 години
Елементарно! Всеки може да влезне в сайта на лондонската борса и сам да се увери колко е спотовите цена на втечненият газ. Проблемът е , че Брюксел под влияние на външния си куратор сам се насади на пачи яйца и сега вади вода от девет дерета за да докаже че не го е заболяло много че единствената в обозримо бъдеще алтернатива на руския природен газ е от 1.5 до два пъти по скъпа! Това са фактите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още