IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гогов: Няма алтернативно трасе за "Южен поток"

Печалбата по проекта, калкулирана върху 25-годишния срок за амортизация на газопровода, е грубо 1,8 млрд. евро за двата акционера

10:49 | 10.12.14 г. 4
Гогов: Няма алтернативно трасе за "Южен поток"

Ако „Южен поток“ бъде осъществен, той не може да бъде реализиран в различна конфигурация от сегашната. В това е убеден директорът на „Южен поток – България“ Димитър Гогов.

Пред БНТ той уточни, че думите на Владимир Путин след срещата с турския му колега Реджеп Ердоган в Анкара подсказват само, че ще има пренасочване на количества газ, необходими на Турция и Гърция.

Гогов посочи, че според избрания финансов модел на проекта, който обаче е „жив организъм“ и може да бъде променян, планираните годишни приходи в годините, когато трябва да се изплащат заемите за строителството на газопровода, са били по около 450 млн. евро.

„Печалбата е трудно да се каже веднага колко е. Тя е калкулирана като груба сума върху 25-годишния срок за амортизация на газопровода и е от порядъка на 1,8 млрд. евро за двата акционера“, допълни той.

Директорът на проектната компания коментира още, че в подписаните договори по проекта конкретни ангажименти за неустойки при спиране на проекта не са предвидени. „Предполагам, че ще има претенции от всички наши контрагенти за нещо, което не сме осъществили. Това е въпрос на доказване“, допълни той.

Работата на „Южен поток – България“ не е спряла, защото все още няма и официално съобщение от руските акционери за спиране на проекта, уточни още директорът на проектната компания. Изработен е изцяло идеен проект за газопровода. Има обособени наземни площадки и придобити сервитутни права за над 17 хил. имота.

„Има и сключен договор за възлагане на строителството на определен консорциум от фирми, които да го осъществят“, допълни Гогов и уточни, че за всичките години работа на проектната компания са похарчени около 90 млн. евро.

Има положителен сигнал от срещата в Брюксел във вторник, а той е – ще има разговори между Европейската комисия и Русия за „Южен поток“, коментира още Гогов. Припомняме, че вчера държавите от ЕС, през чиято територия трябваше да премине тръбопровода, дадоха мандат на комисаря по въпросите на Енергийния съюз – Марош Шефчович, да проучи какво се случва с проекта след неофициалните заявления на Владимир Путин от Анкара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
varna333
преди 9 години
така са ти втълпили в кухата глава америнокосите който в момента управляват БГ. *** народа лесно се управлява . Бойко каза аз съм *** и лесно ще управлявам простият Български нарон. И май позна! Такив невжи тикви като теб вече приказват глупостите който ГЕРБ и набиха в каските
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Нема бре, не бой се! Нищо нема да се окаже! Край с проекта! Спи спокойно!След 4 години оставаме и без АЕЦ Козлодуй и от там ще се спре с краденето! И край с краденето! Няма да има вече нищо в България за крадене, освен нафта и релси от БДЖ-то, ама те на Костов хората в правителството ще го решат още догодина този казус - Зееви сигурно чака некъде наоколо... Даже после ще имаме да даваме.... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още