IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството на Северната скоростна тангента започва другата седмица

130 км нови магистрали и 380 км ремонтирани пътища втори и трети клас ще бъдат завършени през годината, посочи Лиляна Павлова

14:19 | 13.02.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Строителството на Северната скоростна тангента започва другата седмица

През следващата седмица започва строителството на първия участък от Северната скоростна тангента на София. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която подписа споразумение със Световната банка за анализа за въвеждането на тол-система и отчете първите 100 дни от управлението, съобщава БТА.

Разрешението за строеж на участъка, преминаващ през земи на Столична община, които бяха прехвърлени на държавата, вече е издадено.

Припомняме, че в края на януари изтече крайния срок за сключването на доброволни споразумения между собствениците на имотите, през които трябва да мине пътният участък, и Агенцията “Пътна инфраструктура”. Подадени са 193 заявления за споразумения, а за останалите терени ще се процедира съгласно законодателството, което не спира строителството на важна инфраструктура, въпреки обжалването на отчужденията.

Лиляна Павлова коментира, че проектът за Северната скоростна тангента е “замразен” от повече от година заради споровете около отчужденията. Тя изрази надежда, че до края на годината трасето ще бъде поне частично завършено.

Северната скоростна тангента се финансира с пари от оперативната програма “Регионално развитие” (2007-2013 г.). Проектът е един от най-рисковите по програмата заради краткия срок за приключването му.

Според Павлова 130 км нови магистрали ще бъдат завършени до края на 2015 г. Продължава рехабилитацията на пътищата първи, втори и трети клас, като до края на годината ще бъдат завършени нови 380 км.

Регионалният министър изтъкна, че кабинетът е успял да върне доверието на европейските и евроатлантическите ни партньори. Възстановен е и работният процес в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което беше разделено на две при предишното правителство, коментира тя.

Като важна стъпка през тези сто дни министърът посочи спасяването на еврофондовете. “Не позволихме страната да загуби и един лев от еврофинансирането, а под риск бе да загубим над 200 млн. лева по оперативната програма "Регионално развитие"”, заяви министърът. Тя припомни, че минималната сума, която е трябвало да бъде разплатена, е била 211 млн. лева, а са били разплатени над 244 млн. лева. “Всички плащания по всички проекти и оси бяха размразени, а строителите си получиха парите пред Нова година”, каза още министър Павлова.

Министърът напомни, че са довършени преговорите за стартирането на новата оперативна програма "Региони в растеж" (2014-2020 г.), като се очаква тя да бъде одобрена най-късно в края на пролетта. “Имаме пълна готовност и ще отворим първите покани за проекти по тази програма, свързани с градска среда, пътища и регионалната и образователната инфраструктура, за да не бъде 2015 г. нулева”, заяви министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още