IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Галъп: Доверието в банковата система се завръща

Тревогите по отношение на личните финанси се разсейват, а партиите в управлението остават стабилни, сочи проучване

12:58 | 17.02.15 г. 4
Галъп: Доверието в банковата система се завръща

Доверието в банковата система се завръща, сочи социологическо проучване на “Галъп”. В момента 40 на сто от българите казват, че имат доверие в банките, а 50 на сто – не. През лятото на 2014 година едва 20 на сто имаха доверие в банките, срещу 60 на сто недоверие, съобщи Ева Славкова от социологическата агенция.

Данните на „Галъп“ показват още, че има разсейване на тревогите по отношение на личните финанси и партиите в управлението остават стабилни, обясни изпълнителният директор на агенцията Първан Симеонов.

Последните 100 дни на кабинета са съпроводени със затишие и успокоение. Доверието в правителството и в другите институции расте, но отрицателните оценки отново са по-високи от положителните, показват данните.

Ако изборите са днес, ГЕРБ отново ще е най-голямата политическа сила, като 26,4 на сто от българите биха гласували за ГЕРБ, сочат резултатите от проучването, проведено от 30 януари до 5 февруари сред 1011 души в цялата страна.

Втори по електорално доверие са БСП. За тях днес биха гласували 14,5 на сто. ДПС са трети с 6,7%. При движението на Местан социолозите отчитат отлив на комформистки вот.

Реформаторите пък заради присъствието си във властта имат прилив на доверие – за РБ днес биха гласували 5,8 на сто, а за ПФ – 3,2%. За „Атака“ днес биха гласували 2,9 на сто, а за АБВ – 2 на сто.

„За последните 100 дни социологическите данни показват известно успокоение и затишие“, обяви Първан Симеонов. Той обаче постави въпроса дали това е затишие след политическата криза, или преди предстоящите местни избори.

Проучването за февруари показва, че 32% имат доверие в кабинета, но 52 на сто от анкетираните нямат, а останалите се затрудняват да отговорят.

Въпреки негативния рейтинг обаче доверието в кабинета бележи ръст. За сравнение социолозите припомнят, че доверието в правителството е било около 15%, а недоверието - около и над 70%.

Електоратът на ГЕРБ дава почти безрезервна подкрепа за кабинета от над 70 на сто, става ясно от данните. БСП разбираемо дават по-малко от 5 на сто подкрепа за правителството, а избирателите на РБ не отговарят еднозначно – над 40 на сто одобряват правителството, но над 30 – не.

Анализът на социолозите показва още, че доверието в институциите бележи положителна инерция.

„Общите нагласи за страната продължават да са песимистични, но изглеждат малко по-благоприятни в сравнение с лятото“, каза Симеонов.

Според данните желанието за предсрочни избори в обществото е три пъти по-ниско, отколкото е било преди една година. Желанието за протести срещу кабинета също е намаляло и готовността за тях е два пъти по-ниска спрямо година по-рано, посочи Димитър Ганев.

Социолозите са проучили настроенията в обществото и по отношение на Русия, САЩ и НАТО. Данните показват, че според 39 на сто от българите в България има натиск от страна на Москва. Почти толкова, 34 на сто, смятат, че няма натиск, а 27% не могат да преценят. По-различно стоят отговорите на въпроса има ли в България натиск от страна на САЩ. 61 на сто са уговорили утвърдително, а 21% - отрицателно. 18 на сто не могат да преценят.

33% от българите имат доверие в НАТО, а 48% нямат, показват още данните. В ЕС доверие имат около 60 на сто от българите, а около 30 на сто – недоверие.

Още новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
MZ/X
преди 9 години
Имаше време, когато Бурканбанк беше най-голямата банка в България :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Никакво доверие не се завръща.Просто доста хора не знаят какво да правят с парите си освен да ги държат в банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Jorkata
преди 9 години
Тегли всичкооо!!! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още