fallback

Рекорден брой нови свлачища са се активизирали от началото на годината

Заради предстоящото снеготопене проблемът ще се задълбочи, предупреждава регионалният министър

16:51 | 18.02.15 г. 4

Рекорден брой нови свлачища са се активизирали от началото на годината. Това е коментирала на днешното заседание на правителството министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, става ясно от публикувания на сайта на Министерския съвет откъс от стенограмата на заседанието.

Новообразуваните свлачища са 26, съобщила е Павлова пред министрите. За сравнение, средногодишно досега новите свлачища са били двадесетина.

Регионалният министър изразява и опасенията си, че заради предстоящото снеготопене проблемът ще се задълбочи, а премиерът Бойко Борисов се разпорежда да се предприемат всички необходими мерки за превенция на бедствия.

От стенограмата става ясно, че продължават взривовете, за да се освободи пътят Кричим - Девин от падналата скална маса. След като скалите се разчистят, ще започнат и дейности по укрепването на ската, посочва Павлова.

На заседанието е присъствал и областният управител на Смолян, който изразява опасенията си, че бюджетът на Междуведомствената комисия за бедствия няма да стигне за преодоляването на последствията от свлачищата и наводненията. Премиерът посочва, че проблемите ще се решават поетапно заради липсата на средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:03 | 12.09.22 г.
fallback