IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Трайков: Либерализацията на енергийния пазар не е свързана само със сметките

И България, и Турция имат условия да изградят газов хъб, смята бившият енергиен министър

10:39 | 24.02.15 г.
Т. Трайков: Либерализацията на енергийния пазар не е свързана само със сметките

Либерализацията на енергийния пазар у нас не е свързана единствено с по-високи или по-ниски сметки за електричество. Този коментар направи бившият енергиен министър Трайчо Трайков пред телевизия Bulgaria on Air.

Освобождаването на пазара обаче ще даде по-голяма гаранция, че цената се формира в по-голяма степен въз основа на конкурентна ситуация на пазара, а не според приумиците на някого, допълни още той. 

"Първо либерализацията касае тази част от сметките, които се формират от доставчика на енергия, т.е. от печалбата на този, който купува енергия, плаща на мрежовите оператори по регулирани, определени цени и я предава на потребителя", обясни той.

Според него това е все пак сравнително малка част от цената и е отделен въпрос дали доставчиците ще проявят интерес към това да продават на битовите потребители и дали ще изготвят атрактивни пакети за тях.

Трайчо Трайков коментира и проблемите в енергетиката, свързани с дефицитите в Националната електрическа компания (НЕК). Той посочи, че през последните години финансовото положение на компанията се влоши драматично.

Според него за намаляването на дефицитите в енергийната компания е важно какво ще бъде постигнато при преговорите с двете американски централи в Маришкия басейн по отношение на цената на електричеството, изкупувано на преференциални цени.

„Разбрахме, че има принципно съгласие за движение в тази посока, но има разлика дали ще са 2% или 30%”, заяви още той и допълни, че по подобен начин стоят нещата и с ВЕИ-централите - при тях също може да се преговаря за намаляване на цената.

Бившият енергиен министър коментира и газовите проекти, в които може да участваме. Според него България и Турция имат необходимите условия да създадат газов хъб на своя територия.

За да има една страна газов хъб, тя трябва да има либерализиран енергиен пазар, газови хранилища, добра инфраструктура и разнообразни източници на газ, които да се комбинират, посочи той пред БТА.

"Ако разполагаш с алтернативни доставчици и с газохранилища, можеш да избираш най-подходящия момент - кога от кого да купуваш газ и така да печелиш", уточни бившият енергиен министър, сега част от Гражданската квота на Реформаторския блок. 

„Инфраструктурата в България е сравнително добра, имаме газово хранилище, както и либерализиран пазар”, каза Трайков. Според него от своя страна Турция разполага с алтернативни източници на газ, така че и двете страни разполагат в различна степен с необходимите условия за изграждане на газов хъб.

България също има добри възможности да разнообрази източниците на природен газ и затова Трайчо Трайков препоръчва страната ни на всяка цена да стане част от Южния газов коридор, по който можем да получаваме газ от Азербайджан.

Други алтернативни източници са местният добив и международните пазари на втечнен природен газ. „Има доста забележим тренд на промяна от тръбопроводите като основна инфраструктура на газовия пазар към втечнения природен газ”, посочи Трайков.

Той е категоричен, че в момента интересът към нашите находища в Черно море не е голям, защото големите нефто-газови компании в момента са в режим на замразяване на нови проекти и орязване на разходите заради цените на петрола.

„В концесията с "Хан Аспарух" имахме късмет с това, че в подходящия момент започнахме процедурата, беше избран добър инвеститор”, допълни още той.

Няма икономическа логика при новия проект на Русия – „Турски поток”, коментира още Трайчо Трайков.

„Няма логика една стока да може да стигне до крайния си клиент на цена "х" по сегашните канали на дистрибуция, ти да натовариш тази стока с допълнителни разходи, да стане с 20 процента по-скъпа и да твърдиш, че в това има смисъл”, допълни още той.

Бившият енергиен министър в първия кабинет на Бойко Борисов посочи, че България е можела да печели от проекта „Южен поток”, но до един момент. „После, особено при правителството на Пламен Орешарски, нещата бяха изпуснати”, каза той и допълни, че при последвалите преговори не става ясно как проектната компания „Южен поток – България” ще печели.

Какво коментира още Трайчо Трайков за общия европейски енергиен пазар можете да видите във видео файла

Още видео материали можете да намерите в сайта на телевизия Bulgaria on Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още