fallback

България още не е получила официално уведомление за спирането на Южен поток

От дълги години сме спрели всякаква официална комуникация с Москва, коментира вицепремиерът Ивайло Калфин

11:14 | 07.03.15 г. 7

България още не е получила официално уведомление за спирането на проекта Южен поток от Русия. Това коментира в предаването “Седмицата” на Дарик радио вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, който беше на посещение в Москва.

По думите на Калфин от дълги години сме спрели всякаква официална комуникация с Москва, поне по отношение на официалните посещения на български министри. Няма как да се води нормален диалог, когато няма регулярност в посещенията и обмяната на мнения, коментира той.

Това, което може да се направи за възстановяването на диалога, е да се свика заседание на междуправителствената комисия, което не е провеждано от години, както и Народното събрание да избере председател на групата си за приятелство.

По време на посещението на вицепремиера в Русия е отправена покана за посещение на председателя на парламентарната комисия по външна политика, стана ясно от думите на Ивайло Калфин. Интерес има и към евентуална визита на земеделския ни министър в Русия, тъй като въпреки санкциите има различни възможности за износа на българска продукция, включително преработката й в Русия и инвестиции в страната, коментира той.

Що се отнася до газовите проекти, продължава да стои отворен въпросът за Русия по какъв начин руският газ ще влезе от югоизток в Европа и как да се отговори на третия енергиен пакет на Европейския съюз. Според Калфин това трябва да се реши между Европейската комисия и Москва, а България може да изиграе голяма роля в процеса.

“Много се говори за санкциите, руската икономика има проблеми, но бих казал, че това, което се вижда, е много голяма мобилизация”, коментира вицепремиерът.

До средата на годината ще се водят двустранни, експертни разговори във връзка с изплащането на пенсиите на българи, работили в Русия, а до края на годината ще се търси и споразумение, каза Калфин. Става въпрос за българи, работили в Руската федерация, но които не са внасяли осигуровки в руския бюджет, уточни той. Те имат проблеми с изплащането на пенсиите за периода, в който са работили в Русия, въпреки двустранното споразумение, което е в сила от 2010 г.

Ивайло Калфин посочи, че няма да се кандидатира за лидер на АБВ, след като Георги Първанов реши да подаде оставка. Той припомни, че е Националният съвет на партията насрочи на 25 април пряк избор на нов лидер сред членовете и симпатизантите на АБВ и резултатът ще бъде обявен на 26 април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:37 | 13.09.22 г.
fallback