IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България още не е получила официално уведомление за спирането на Южен поток

От дълги години сме спрели всякаква официална комуникация с Москва, коментира вицепремиерът Ивайло Калфин

11:14 | 07.03.15 г. 7
България още не е получила официално уведомление за спирането на Южен поток

България още не е получила официално уведомление за спирането на проекта Южен поток от Русия. Това коментира в предаването “Седмицата” на Дарик радио вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, който беше на посещение в Москва.

По думите на Калфин от дълги години сме спрели всякаква официална комуникация с Москва, поне по отношение на официалните посещения на български министри. Няма как да се води нормален диалог, когато няма регулярност в посещенията и обмяната на мнения, коментира той.

Това, което може да се направи за възстановяването на диалога, е да се свика заседание на междуправителствената комисия, което не е провеждано от години, както и Народното събрание да избере председател на групата си за приятелство.

По време на посещението на вицепремиера в Русия е отправена покана за посещение на председателя на парламентарната комисия по външна политика, стана ясно от думите на Ивайло Калфин. Интерес има и към евентуална визита на земеделския ни министър в Русия, тъй като въпреки санкциите има различни възможности за износа на българска продукция, включително преработката й в Русия и инвестиции в страната, коментира той.

Що се отнася до газовите проекти, продължава да стои отворен въпросът за Русия по какъв начин руският газ ще влезе от югоизток в Европа и как да се отговори на третия енергиен пакет на Европейския съюз. Според Калфин това трябва да се реши между Европейската комисия и Москва, а България може да изиграе голяма роля в процеса.

“Много се говори за санкциите, руската икономика има проблеми, но бих казал, че това, което се вижда, е много голяма мобилизация”, коментира вицепремиерът.

До средата на годината ще се водят двустранни, експертни разговори във връзка с изплащането на пенсиите на българи, работили в Русия, а до края на годината ще се търси и споразумение, каза Калфин. Става въпрос за българи, работили в Руската федерация, но които не са внасяли осигуровки в руския бюджет, уточни той. Те имат проблеми с изплащането на пенсиите за периода, в който са работили в Русия, въпреки двустранното споразумение, което е в сила от 2010 г.

Ивайло Калфин посочи, че няма да се кандидатира за лидер на АБВ, след като Георги Първанов реши да подаде оставка. Той припомни, че е Националният съвет на партията насрочи на 25 април пряк избор на нов лидер сред членовете и симпатизантите на АБВ и резултатът ще бъде обявен на 26 април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 1
stefan-L
преди 9 години
Заради такива прости мишоци като теб сега ще купуваме руски газ на двойна цена от турция ! Много голям *** си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
dakl
преди 9 години
А да не би България да е дала разрешение за строителството на тръбата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
dakl
преди 9 години
А да не би България да е дала разрешение за строителството на тръбата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 7
bigiadri
преди 9 години
С този Южен поток едва ли щяхме да получаваме евтин газ ,просто схемата с нагъл посредник ,,някой като Овъргаз, например , щеше да си взима яки парички , а ние щяхме пак да се нервим по форуми! Русия се държи с нас като задморска губерния ,от тях нищо добро , но и ние си го заслужихме като имаме толкова продажни политици , които със свойта алчност сме ги просто отвратили! За това сега ще се дупим на турците! Поне е добре ,че при тях ще има някаква конкуренция ,може би ще се предлага газ от азерите, иранците и руснаците ,кой знае?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Южен поток не е проект между Русия и България, а между Русия и Европейския съюз. Това заяви пред журналисти президентът Росен Плевнелиев по повод обявеното от руския президент прекратяване на реализацията на проекта за газопровода.Решението за Южен поток може да бъде взето само във формата Русия Европейски съюз. Държавите, които имат интерес от Южен поток извършиха една много сериозна подготвителна работа и също така упълномощиха Европейската комисия тя да проведе преговори с руското ръководство, за да може да се вземе решение по този проект, каза той и допълни, че решението за Южен поток е изцяло в ръцете на Русия и на ЕС."Какво още не е ясно? Какви сме ние, за да ни уведомяват?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
крас
преди 9 години
Абе ИВАЙЛО,Чафка ти е изпила мозъка.КАКВИ НОРМАЛНИ ОТНОШЕНИЯ ЧАКАШ ОТ РАШЪНИТЕ ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ ИМ НАЛАГАШ САНКЦИИ, ДАВАШ ТЕРИТОРИЯТА СИ ЗА НАТОВСКИ БАЗИ НАСОЧЕНИ СРЕЩУ ТЯХ, СПИРАШ СТРОИТЕЛСТВОТО НА ЮЖЕН ПОТОК И ПРЕКРАТЯВАШ ДРУГИ ДВА ЕНЕРГИЙНИ ПРОЕКТА?!НЕ СИ ЛИ РАЗБРАЛ БЕ ***, ЧЕ ЗА ТЯХ НИЕ ВЕЧЕ СМЕ НИЩО!ЗАРАДИ ВАШАТА ИДИОТСКА АНТИРУСКА ПОЛИТИКА РАШЪНИТЕ С УДОВОЛСТВИЕ ЩЕ НИ ВЪРНАТ ОБРАТНО НА ТУРЦИЯ!ВИЖ КАК СЪРБИТЕ ПОСРЕЩАТ ПУТИН!И ТЕ СА ГОТОВИ ДА ЧОРНАТ ЧАСТ ОТ РАЗПАДАЩАТА СЕ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ВАС ДЪРЖАВИЦА!Само вие ли управляващите ни *** не осъзнахте, че руския пазар вече е затворен за нас, че газ ще получаваме от Гърция, че турците ще ни доставят ток, а ФИРМИТЕ ИМ тотално ще превземат пазара ни!И САМО ПАЗАРА ЛИ?!Както сам констатираш рашъните са се МОБИЛИЗИРАЛИ, а България и ЕС са в тотален разпад!ТЕ СТРОЯТ ТРЕТИЯ РИМ БЕ КАЛФА!От теб не калфа , ами и чирак не става!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още