IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравният министър иска да обедини държавните болници в холдинг

Москов аргументира идеята с възможността за централизирано договаряне на цените на лекарствата

18:12 | 19.03.15 г. 3
Здравният министър иска да обедини държавните болници в холдинг

Министерството на здравеопазването работи по идеята държавните болници да бъдат обединени в общ холдинг. Това каза здравният министър Петър Москов пред журналисти преди заседанието на парламентарната здравна комисия.

Според него подобно обединение е добра идея от гледна точка на възможността за централизирано договаряне на цените на лекарствата, "за които в момента се плаща скъпо и прескъпо".

Москов допълни, че екипът му е разработил и проектонаредба, която в момента е на обществено обсъждане и която ще позволи отстъпките, давани от фармацевтичните компании, да влизат обратно в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Работим и по възможността за премахване на статута на болниците като търговски дружества, каза Москов. Според него това пречи на лечебните заведения да развиват нормална медицинска дейност и вместо това се превръщат в истински търговци. По думите на Москов най-много време изисква именно начинът на уреждане на статута на лечебните заведения, а всичко останало е въпрос на технологична процедура.

Здравният министър съобщи и че до края на месеца ще бъде готов нов проектозакон за лечебните заведения, в който е залегнало въвеждането на задължителната здравна карта. За пореден път той посочи, че новата карта не само ще оптимизира мрежата на лечебните заведения, но и ще подобри ефективността на публичните разходи.

Москов коментира, че мястото на редките заболявания, които в момента струват скъпо на здравната каса, не е в солидарния фонд. Той каза, че заболяване, което струва до 1 милион лева годишно само за един пациент, трябва да е ангажимент на държавата чрез бюджетна гаранция.

По време на изслушването в рамките на здравната комисия Москов представи концепцията си за здравна реформа, която бе одобрена от Министерския съвет и от Парламента на първо четене. В началото на презентацията си пред депутатите той посочи, че в последните години „плащаме все повече пари за все по-малко здраве“ и тъкмо това има за цел да промени концепцията.

Министърът отново разясни подробно разделянето на медицинските дейности на три пакета и тяхното финансиране, новата лекарствена политика, целяща намаляване на публичните разходи за медикаменти, идеята за прехвърляне на дейности от болничната в доболничната помощ, идеята за прегрупиране на финансовите и на човешките ресурси в здравеопазването, новата реимбурсна политика, която ще позволи да се плаща не за лекарство, а за заболяване и то на най-ниските цени на терапиите и други.

Като цяло новата здравна концепция на Москов получи одобрението не само на депутатите от комисията по здравеопазване в парламента, но и на организациите на лекари, фармацевти и пациенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
А ако лекарите и фармацевтите са подкрепили "новата" концепция, значи нищо ново няма откъм пари и източването ще си продължи. Вероятно по някакъв друг начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
"мястото на редките заболявания, които в момента струват скъпо, не е в солидарния фонд... заболяване, което струва до 1 милион лева годишно за един пациент, трябва да е ангажимент на държавата"-----------------И защо така?! За да се освободят пари за усвояване, а скъпите лечения да се поемат от по-големия солидарен фонд - държавния бюджет ли?! И така, освен разхода за бюджета, ще създадем стимул все повече заболявания да се прехвърлят към него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
ASTIN
преди 9 години
Що си мисля, че това е поредния голям популист! Имаше един такъв около нова година с инициативи, ама напусна всички постове - генерал. И този върви натам... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още