IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дариткова: Здравната реформа не е по силите само на едно управление

В близките месеци се очаква решение за единната електронна система на НЗОК, каза председателят на парламентарната комисия по здравеопазване

11:46 | 12.03.15 г.
Дариткова: Здравната реформа не е по силите само на едно управление

Без единна електронна система на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) няма как да се случи ефективният контрол върху харченето на средствата в здравеопазването. Това коментира пред Дарик председателят на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова. Тя се надява, че проблемът с единната система на НЗОК ще намери своето решение в близките месеци.

„Разчитаме Министерството на здравеопазването в синхрон с НЗОК да реши този проблем в близките месеци“, каза д-р Дариткова и подчерта същественото значение на контрола, като напомни, че бюджетът на НЗОК през годините се е увеличил неколкократно, а ефективното разходване на парите и подобряването на здравните показатели на фонда не се е случило досега.

Председателят на здравната комисия коментира, че бюджетът на Здравната каса за тази година е такъв, какъвто е бил миналата и в рамките на запазените дейности и малкото лечебни заведения, които са се включили допълнително, би трябвало „да се справим без актуализация“. Все пак тя направи уговорката, че след встъпването в длъжност на новия управител на НЗОК ще се анализира как върви изпълнението на бюджета.

„Не може да се случи революционна промяна - реформата е непрекъснат процес и не е по силите само на едно управление“, каза още д-р Дариткова относно започнатата от здравния министър Петър Москов здравна реформа. Тя смята, че едва в края на годината ще може да се оцени доколко свършеното от здравния министър Петър Москов съответства на високия рейтинг, който има той в момента.

„Все пак 100 дни не са достатъчно дълъг период, за да се задвижат законодателните промени и да се види тяхната практическа реализация. Смятам, че едва в края на тази година ще може да се отчете дали наистина високият рейтинг на министър Москов съответства на едни добри промени в системата на здравеопазването", коментира тя.

Тепърва предстои да се внесат новите пакети със законови промени, да се направят промени във функционирането и управлението на лечебните заведения, допълни тя. „Нека бъдем още малко търпеливи - смятам наистина, че ако тази енергия и този висок рейтинг се насочат в правилната посока, в края на година ще се похвалим с по-добри резултати", коментира Дариткова.

„Разделянето на медицинските услуги, които плаща Здравната каса на основен и допълнителен пакет, трябва да доведе и до ограничаване на средствата, които хората доплащат от джоба си“, смята председателят на парламентарната здравна комисия.

Социално значимите заболявания категорично ще бъдат покрити от основния пакет услуги, платени от Касата, заяви д-р Дариткова. Оттук нататък ще бъде ясно и полето на функциониране на допълнителните здравно-осигурителни дружества. Оттук нататък трябва да бъде и ясно, че това, което се плаща от НЗОК в основния пакет, по никакъв начин не трябва да бъде обект на други плащания от българите, каза още тя.

Това са целите на разделянето на пакета на основен и допълнителен, защото в България това, което плащат от джоба си за лекарства и медицинска помощ е неприемливо в процентно отношение на фона на това, което плащат хората в другите европейски страни, поясни председателят на здравната комисия в НС.

Тя посочи, че за лекарства в България хората доплащат от джоба си близо 60 процента, а 40 на сто идват от фонда. При медицинската помощ съотношението на частните плащания към тези от здравното осигуряване било 47% към 53%.

Относно единствената кандидатура за управител на НЗОК - тази на д-р Глинка Комитов, която НС гласува днес, Дариткова посочи, че той познава добре системата, работил е през цялото време на отговорни мениджърски позиции, откакто функционира здравноосигурителния модел в България.

„Смятам, че това ще бъде изключително полезно, за да може да се обобщят нарушенията и отклоненията, които са настъпили в осигурителния модел от първоначалния му замисъл и да се намерят правилните законодателни и нормативни решения", коментира тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още