fallback

Калфин: Всеки трябва да направи компромис за пенсионната реформа

Целта е системата да стане максимално независима от бюджета и предсказуема и справедлива за хората, заяви вицепремиерът

16:12 | 20.03.15 г. 6

Всички страни трябва да направят компромиси, след като бъде предложен цялостният пакет по пенсионната реформа. Това е заявил министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на среща за обсъждане на предложенията за усъвършенстване на пенсионния модел с представители на пенсионерски организации, членове на Обществения съвет към НОИ, съобщиха от социалното ведомство.

„Всеки трябва да направи компромиси, когато в края на месеца внеса целия пакет по пенсионната реформа за обсъждане. Вероятно ще има всякакви коментари по него, но всички трябва да имаме предвид, че целта е да се подобри системата, така че да може да е максимално независима от бюджета и максимално предсказуема и справедлива за хората“, е посочил министърът.

По думите му Министерството на труда и социалната политика търси възможности за подобряване на размера на пенсиите на всички пенсионери - на настоящите и на бъдещите.

Основната забележка на пенсионерите към някои от водещите предложения, е била свързана с това, че голямата част от тях са насочени към бъдещите пенсионери. „Търсим варианти за справедливо повишение на пенсиите на всички пенсионери – и настоящите, и бъдещите такива“, уверил министърът.

Общественият съвет е консултативен орган на Националния осигурителен институт.

Едни от най-спорните въпроси по пенсионната реформа са за увеличаването на възрастта и стажа за пенсиониране и стъпката, с която да нарастват, за въвеждането на пенсионна възраст за работещите в специалните ведомства, за промяна на индивидуалния коефициент в пенсионната формула, въвеждането на 10% данък върху пенсията на работещите пенсионери, за възможността за прехвърляне на вноските за втора пенсия от универсалните пенсионни фондове в държавното обществено осигуряване.

Темата за пенсионната реформа може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:45 | 12.09.22 г.
fallback