IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсионната възраст ще расте с плавни стъпки

До дни ще има яснота по предложенията за въвеждане на пенсионна възраст за работещите в специалните ведомства

16:21 | 10.03.15 г. 11
Пенсионната възраст ще расте с плавни стъпки

Съветът по пенсионната реформа към социалния министър Ивайло Калфин е отхвърлил предложението на работодателските организации възрастта за пенсиониране на трета категория труд за двата пола да се увеличава с 6 по месеца годишно до достигане на 65 години, както и осигурителният стаж да расте с по 6 месеца годишно до 37 г. за жените и 40 г. за мъжете.

Това каза на брифинг за журналисти съветникът на Калфин Николай Николов след редовната среща по обсъждане на параметрите на новата пенсионна реформа.

Той напомни, че позицията на социалния министър е за плавно покачване на пенсионната възраст с по два месеца годишно, което ще създаде предвидимост в системата.

Николов защити тази теза, като коментира, че за последните години постоянното нарастване на възрастта и стажа за пенсия не е довело до никакъв положителен финансов резултат за системата. По негово мнение за 15 години страната ни е постигнала световен рекорд по скоростно приемане на промени в такава инерционна система, каквато е пенсионната.

Николов даде пример, че през 1999 г. НОИ е имал излишък от 123 милиона лева, а след всички промени в модела към днешна дата доплащането за пенсии през бюджета е 5,3 милиарда лева. По думите на експерта механичното повишаване на възрастта за пенсиониране без други промени в системата няма да доведе до финансова стабилност.

Все повече се върви в посока на въвеждането на пенсионна възраст за пенсиониране на работещите в специалните ведомства, стана ясно още от думите на Николов. Той посочи, че до седмица междуведомствена група, която работи по конкретни идеи, ще даде предложенията си и те ще бъдат отново обсъдени. В едно от предложенията на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) е заложено въвеждане на минимална възраст за пенсиониране (52 години) за военни, полицаи и други от специалните ведомства, като се допуска и диференциран подход в зависимост от степента на сложност на положения труд.

По отношение на друго предложение на работодателите – да се отмени втора категория труд, както и критериите за риск и тежест на труда при първа категория труд, Николов посочи, че и в момента законът допуска подобна възможност и затова няма да се обсъжда.

Социалното министерство има забележки и по друго предложение на работодателите – осигурителната система да се освободи от плащания, които имат характер на социално подпомагане, а не на социално осигуряване. Опасенията на представителите на държавата са, че подобна мярка няма да доведе до реален финансов резултат за намаляване на дефицита в държавното обществено осигуряване.

Предстои в бъдеще да се осмисли и дискутира предложението на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) за промяна на индивидуалния коефициент в пенсионната формула, което е било дебатирано днес. Според организацията настоящото положение не отчита трансфера от бюджета за покриване на дефицита, изкривява формулата за определяне на индивидуалния коефициент и води до несправедливо голямата му редукция с 28 на сто. Справедливото решение според АИКБ е редукцията да бъде не с 28%, а с 13%.

Николов обясни, че на практика това предложение означава универсалните пенсионни фондове (УПФ) да дават по-малка компенсация към пенсията, сравнено със сегашното положение, и да си избият по-лесно това намаление.

Съветът обаче е бил против друго предложение на АИКБ – в изчисляването на индивидуалния коефициент в пенсионната формула да се включат и онези 12%, които държавата дава като трансфер за покриване на дефицита, каза експертът.

На днешния Съвет по пенсионната реформа е било решено предстоящата промяна на системата за определяне и отпускане на пенсиите за инвалидност и медицинската експертиза на работоспособността да се обсъдят на следващо заседание, като се изчакат обобщените предложения на работната междуведомствена група.

Темата за пенсионната реформа може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 15 rate down comment 0
stefanova
преди 9 години
Проблем на пенсионната система не са хората с над 35 г.стаж,а тези които не са работили и тези ,които работят 20г ,а ползват над 30 г .пенсии!!!Не натоварвайте повече тези на които се крепи системата , ревизирайте и ограничето неоснователното ранно пенсиониране!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 0
stefanova
преди 9 години
Проблем на пенсионната система не са хората с над 35 г.стаж,а тези които не са работили и тези ,които работят 20г ,а ползват над 30 г .пенсии!!!Не натоварвайте повече тези на които се крепи системата , ревизирайте и ограничето неоснователното ранно пенсиониране!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
serafima
преди 9 години
kane е безпощадно прав, а моля 7 да си изясни тезата. Смята ли той, че е ясно какво стана с КТБ и кой го организира? Смята ли той, че само там са кражбите? В банката, чийто банкер беше избиран за банкер няколко години? Ами кредитните милионери, ами офшорковците (знаете за кого говоря), ами Цветелинка с потеклото и настоящето - милата и никому нищо не направила поддържана жена на средна възраст? И т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
panther
преди 9 години
@alphaomega Нищо не пречи да подкрепите смелите си думи и да се откажете от държавна пенсия. Осигурявайте се на минимална заплата, в България сме, никой нищо няма да ви каже. Все едно се отказвате от пенсия, а ако минималните осигуровки са ви проблем - за какви отговорни хора, дето ще се оправят сами, говорим? Колкото до ***, не съм им фен, ама всичките помощи за *** за 25 и кусур години преход са (обзалагам се) по-малко от откраднатите пари само от удара КТБ от няколко десетки чисти българи пред очите на цялата държава (и най-вероятно със съдействието на платени от нас държавни органи...)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 6
kane
преди 9 години
защо никой не говори за пемахване на тавана на соц. осигуряване дами и господа!?!?защо не се говори за увеличаване на соц. вноски и стабилизиране на ной?!? защо само за частните пенсионни фондове се говори , а!??!За да ви направят старините тежки и мъчителниЗа да умрете по-бързо ако "не сте продуктивни" за фашисткото общество!Като сте неориентирани българи братя и сестри - ще го отнесете още поече от сегаНе ви ли стиган 25 години да ви лъжат и водят за носа!.. явно нефашизма щастливи и спокойни старини не търпи!трябва да се вадят и харчат пари и така да ви минава безмислено животеца - ще ви се случи, защото сте много образованни на всички избори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 7
kane
преди 9 години
ти си *** и ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
Атанасио
преди 9 години
Факт - ''през 1999 г. НОИ е имал излишък от 123 милиона лева''Но трябва да се каже цялата истина - как около 2000год. пенсионите вноски са свалени пт 32% на 17% и т.н. при над 1 000 000 емигранти (раб.сила) е нормално да има дефицит в НОИ Става въпрос за нарушение на Конституцията и ГЕНОЦИД - http://atanasio.blog.bg/drugi/2015/03/03/stava-vypros-za-narushenie-na-konstituciiata-i-genocid.1342787
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 7
alphaomega
преди 9 години
Най добре да се премахнат държавните пенсии, соц. осигуровките и *** помощи и да се приключи с агонията. Тези които сега са пенсионери и тези които имат примерно 30 години стаж ще получават някаква пенсия, но за сегашните млади и бъдещите поколения да е ясно, черно на бяло, че държавни пенсии няма да има. Нека хората да имат пълна свобода и сами да си планират живота и да си подсигуряват старините който както намери за добре. Така хем хората ще станат по отговорни, хем ще се стимулира икономиката а не всеки да чака на държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 2
redcretin
преди 9 години
Танц към гроба - или как държавата да ви клати законосъобразно до умирачка.Следва нова вълна емиграция, логично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още