IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК настоява да няма минимални и максимални цени за таксиметровите превози

Тези текстове в Закона за автомобилните превози ограничават конкуренцията, обясняват от регулатора

16:55 | 20.03.15 г. 2
КЗК настоява да няма минимални и максимални цени за таксиметровите превози

Да бъдат отменени разпоредбите в Закона за автомобилните превози, които предвиждат общините да определят минимални и максимални цени на таксиметровите услуги, поиска Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Промените в закона влязоха в сила през юли 2014 година, отбелязват от регулатора и припомнят свои становища от 2007 година и 2010 година, според които налагането на минимални и максимални цени на услугата ограничава конкуренцията.

„Чрез предоставянето на правомощие на общинските съвети да упражняват ценова регулация, като определят минимални и максимални цени на таксиметровите услуги, се премахват най-важните параметри на конкурентния процес на съответния пазар и се достига до положение, при което моделът на конкуренцията е почти напълно заменен от държавна регулация на стопанската дейност на таксиметровите превозвачи“, се казва в съобщението на КЗК.

Регулаторът възразява и срещу записаното в Закона за автомобилните превози общинските съвети да определят броя на такситата, които могат да извършват дейност на територията на общината.

Комисията допълва, че е получила становища по казуса и те са показали, че ограничаването на броя на такситата не е довело до преодоляването на съществуващите проблеми на пазара на таксиметровите превози.

По тази причина и от КЗК предлагат на държавните органи, включително и разполагащите със законодателна инициатива да отменят спорните разпоредби в Закона, както и да бъде премахната санкцията за извършване на таксиметров превоз над максимално определените цени. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
MarkoM
преди 9 години
Преди няколко години не бяха ли от КЗК тези, които атакуваха такситата возещи от точка до точка за 3 лв. в Пловдив (а и в останалите градове), че давали дъмпингови цени и за това се въведоха минимални, такива, че това от точка до точка за 3 лв. да изчезне?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
2012
преди 9 години
За България е задължително да има максимални цени при таксиметровите услуги. В противен случай отново отделни елементи от "бранша на бакшишите"ще рекетират с 10, 20 или 30 лева за километър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още