fallback

ДАНС разследва "зелените енергии и изкупуването на тока"

По-евтино е държавата да плаща заплатите на служители в неефективните централи, отколкото НЕК да изкупува тока им, смята премиерът

18:27 | 25.03.15 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Екип на ДАНС е прикачен към Министерството на енергетиката и разследва "зелените енергии и изкупуването на тока", става ясно от думите на премиера Бойко Борисов пред министрите в днешното заседание на правителството.

В публикуваната на сайта на Министерския съвет стенограма Борисов посочва, че Националната електрическа компания (НЕК) трябва да работи, а не да трупа милиарди загуби и по тази причина правителството е започнало стъпки за намаляване на дефицитите.

Премиерът препоръчва на финансовия и социалния министър да се изготвят планове за заводските централи, които произвеждат електричество по неефективен начин и дава за пример "Видахим".

"Фонд "Работна заплата" е 4 млн. лева. Печалбата им от ток, скъп, който произвеждат, е 54 млн. лева", посочва Бойко Борисов. Според него държавата може да даде 4 млн. лева и служителите „да се опитат да копаят градинки или да карат камиони", или да бъдат насочени към строителството и жп сектора, но да не се трупат дългове от 48 млн. лева в НЕК.

„Огромни печалби се натрупват в няколко човека, а държавата и НЕК всеки месец затъва, затъва, затъва“, категоричен беше премиерът по отношение на изкупуваната неефективно произведена енергия от заводски централи и топлофикации.

"По-добре вместо НЕК да загуби 200 млн. лева да даваме 20, докато стабилизираме системата и пренасочим хората", пояснява Борисов.

Премиерът прави коментар и по отношение на инсталациите, произвеждащи от електричество от възобновяеми източници. Някои от инвеститорите са използвали европейско финансиране за своите соларни или вятърни паркове и очакват държавата да изкупува електричеството им "по 800 лева, по 500 лева".

Според Борисов в договорите за изкупуване на електричеството от ВЕИ-централите няма нито едно право на държавата, а само задължения – за изкупуване на произведените количества, плащания, дори и централата да не работи.

Премиерът посочва и проблема с бума на присъединени мощности от ВЕИ преди влизането в сила на ограниченията за присъединяване на тази централи.

"Даден "Х" парк, узаконен, за да хванат последното мандало, когато променихме закона. Но първата фактура, която дават, е след осем месеца. Е ли е духало вятър тогава? Е ли е пекло слънце?", коментира той пред министрите.

От неговите анализи на фактурите, които ВЕИ-централите представят пред НЕК, става ясно, че не се отчитат разлики в слънчевото греене между 6 часа и 20 часа. "Аномалии във въртенето на Земята", заключава премиерът и допълва, че резултатите от проверките се трупат и всичко отива в прокуратурата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:00 | 11.09.22 г.
fallback