IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДАНС разследва "зелените енергии и изкупуването на тока"

По-евтино е държавата да плаща заплатите на служители в неефективните централи, отколкото НЕК да изкупува тока им, смята премиерът

18:27 | 25.03.15 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ДАНС разследва "зелените енергии и изкупуването на тока"

Екип на ДАНС е прикачен към Министерството на енергетиката и разследва "зелените енергии и изкупуването на тока", става ясно от думите на премиера Бойко Борисов пред министрите в днешното заседание на правителството.

В публикуваната на сайта на Министерския съвет стенограма Борисов посочва, че Националната електрическа компания (НЕК) трябва да работи, а не да трупа милиарди загуби и по тази причина правителството е започнало стъпки за намаляване на дефицитите.

Премиерът препоръчва на финансовия и социалния министър да се изготвят планове за заводските централи, които произвеждат електричество по неефективен начин и дава за пример "Видахим".

"Фонд "Работна заплата" е 4 млн. лева. Печалбата им от ток, скъп, който произвеждат, е 54 млн. лева", посочва Бойко Борисов. Според него държавата може да даде 4 млн. лева и служителите „да се опитат да копаят градинки или да карат камиони", или да бъдат насочени към строителството и жп сектора, но да не се трупат дългове от 48 млн. лева в НЕК.

„Огромни печалби се натрупват в няколко човека, а държавата и НЕК всеки месец затъва, затъва, затъва“, категоричен беше премиерът по отношение на изкупуваната неефективно произведена енергия от заводски централи и топлофикации.

"По-добре вместо НЕК да загуби 200 млн. лева да даваме 20, докато стабилизираме системата и пренасочим хората", пояснява Борисов.

Премиерът прави коментар и по отношение на инсталациите, произвеждащи от електричество от възобновяеми източници. Някои от инвеститорите са използвали европейско финансиране за своите соларни или вятърни паркове и очакват държавата да изкупува електричеството им "по 800 лева, по 500 лева".

Според Борисов в договорите за изкупуване на електричеството от ВЕИ-централите няма нито едно право на държавата, а само задължения – за изкупуване на произведените количества, плащания, дори и централата да не работи.

Премиерът посочва и проблема с бума на присъединени мощности от ВЕИ преди влизането в сила на ограниченията за присъединяване на тази централи.

"Даден "Х" парк, узаконен, за да хванат последното мандало, когато променихме закона. Но първата фактура, която дават, е след осем месеца. Е ли е духало вятър тогава? Е ли е пекло слънце?", коментира той пред министрите.

От неговите анализи на фактурите, които ВЕИ-централите представят пред НЕК, става ясно, че не се отчитат разлики в слънчевото греене между 6 часа и 20 часа. "Аномалии във въртенето на Земята", заключава премиерът и допълва, че резултатите от проверките се трупат и всичко отива в прокуратурата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 6 rate down comment 0
SS-23
преди 9 години
Договорите с "капенето отгоре" трябва да бъдат развалени! Който иска да доказва, че е "зелен еколог" - да излезе на свободният пазар и да продава, без да има гарантирани цени! Това, което го има в момента в тия договори за изкупуване - е безумие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 5
Сините камъни
преди 9 години
Бойку не моа да *** гледам!Най-добре е да се самоСвали!Само не ми лепкайте веднага двете Съ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
Ricco
преди 9 години
...има и доста други хора без никаква алтернатива за работа, защо не и за тях така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
Ricco
преди 9 години
"2000 лв средна РЗ"-------------Айде да понамалим малко, а?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
lubenmark
преди 9 години
Най-лошото е да те управлява *** човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
leonidoff
преди 9 години
Супер. Аз съм правил презентация пред НПО-та на тази тема и съм запознат с мащаба на щетите, както екологични (от ТЕЦ, не от ВЕИ) така и финансови(ВЕИ + ТЕЦ). Така или иначе енергетиката се използва за социални функции и има на гърба си хиляди хора без никаква алтернатива за нова работа, то по-добре е да им се гарантират 90% от заплатите за период от 3-5г. и да се оттървем най-после от този капан, в който е хваната НЕК. 40 000 работници по 2000 лв средна РЗ (осигуровки включени) = 80 000 000 лв на година. Това беше едно от възможните решения в сектора, които предложих. Не много устойчиво, но крачка към нови източници на енергия и прекъсване на определени зависимости между така любимия ни РЕГУЛАТОР и някои лица, които Борисов умишлено не споменава поименно.До Бате Пешо: А ние тези комунистически грозотии, които ни изтровиха градовете до кога ще ги дотираме? Или по $300 млн. на ТЕЦ за очистващи системи? Стига! Аз това разбирам под реформа-газ, рапица, 7 блок,вятър, слънце и Фибран
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 4
Бате Пешо
преди 9 години
Тези централи са нужни на ЕЕС.Не бива с лека ръка да се ликвидират.Ще дойде ден и ще ви припомня това.В района на Видин ще има проблеми с регулирането на напреженията.Затвориха ТЕЦ Варна затвориха ТЕЦ Свищов ТЕЦ Видин.ТЕЦ Русе и ТЕЦ Плевен и те си отиват.В Северна България остава само АЕЦ Козлодуй.Не може да изграждаш ЕЕС с денерация в две точки.Тая далавера ще ни излезе през носа.Хубаво запомнете какво съм ви написал.Затворени са и четирте малки блока в Козлодуй.Енергетиката в Северна България е унищожена.3300 мегавата мощности са ликвидирани.Ще дойде зима ще се увеличат товарите ще изключат няколко електропровода и тогава ще има голям сеир ама голям.Хората управляващи България абер си нямат от енергетика.Със счетоводител за министър ще я овапцаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 10
alexx
преди 9 години
ДАНС би трябвало да разследват и предишното управление на Борисов, защото именно те присъединаха необсновано бая соларки. Ясно е, че нищо няма да се случи. Освен да понатиснат малко собствениците на тези ВЕИ да кихнат, за да не ги закачат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 13
fortiss
преди 9 години
Премиерът пак се изказа неподготвен. ДАНС какво ги разследва тези, нали точно държавната администрация им подготви рамката. Защо ДАНС не разследва КТБ по времето на предишния мандат на Борисов? тогава къде спаха??????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още