IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Майчинските трябва да бъдат поне колкото минималната заплата, смята експерт

Имаме нужда от комплекс от мерки срещу демографската криза, заяви Христина Христова

12:09 | 02.04.15 г.
Майчинските трябва да бъдат поне колкото минималната заплата, смята експерт

Обезщетението за майчинство и през втората година на детето трябва да бъде поне в размера на минималната заплата, защото се дава за работещи жени и замества дохода от труд. Това заяви пред БНР председателят на Института за семейна политика Христина Христова и и бивш министър на труда и социалната политика.

Тя посочи, че обезщетението от 90%, което се дава през първата година е добро, но проблемът е основно в ниските величини на работните възнаграждения и на доходите, коментира тя.

В България имаме добри насърчителни мерки за работещи и осигуряващи се жени, но нямаме развита система по предоставяне на обществени услуги, която да поеме детето след навършване на две години, каза още експертът.

„Някои го повтарят като някакъв дефект, че, видите ли, в България имаме най-дългата отпуска „по майчинство“. Но при положение, че ние нямаме обществени услуги за деца, особено в големите градове, където детето с години трябва да чака, за да влезе в детска ясла, в детска градина... какво може да направи една майка с дете на година например“, попита Христова.

Христова коментира и идеята на социалното министерство за наемане на бавачки с ваучер и насърчаване на гъвкавото работно време, което според социалното министерство може да се случи до края на годината.

Нуждаем се от комплекс от мерки в това отношение, но системата има две цели, – да се покрие дефицитът от липса на обществени услуги за деца в България и, на второ място, да бъдат настанявани на работа безработни хора, регистрирани в бюрата по труда. „Тези цели са добри. Въпросът е да се изпипа добре програмата. Семейството не бива да бъде лишавано от право на избор. Трябва да се предложат няколко опции за хора, защото става въпрос за отглеждане на деца, за влизане в едно семейство, в един дом, което е деликатна работа“.

Според нея отхвърленият от Народното събрание вчера законопроект на Патриотичния фронт за въвеждане на данъчни облекчения за родители, които не получават детски добавки, има „рационално зърно“ и е можел да допринесе за подобряване на демографската ситуация, но е разгледан, след като бюджетната година е започнала и трудно може да се вмести във финансовите параметри на Бюджет 2015.

С проекта си за промени в Закона за облагане на доходите на физическите лица от ПФ предлагаха облекчения за родителите в семейства с доходи над 350 лв. на човек на месец. Това е прагът, над който не се получават детски надбавки. ПФ настояваше от данъчната основа на тези родители да бъдат приспадани по 2 400 лева за първо дете, 4 800 за второ дете и 6 000 лева за трето и всяко следващо дете.

„Законът, който предлагат от ПФ, е една разновидност на семейно подоходно облагане. Такова имаше в България и действаше 1 година – 2007-ма. От 1 януари 2008 г. беше премахнато. Eкспертите казаха, че не може да се правят никакви изключения при плоския данък, сякаш е някаква свещена крава“.

При демографската ситуация, в която се намира България, не можем да решаваме с една мярка въпросите за повишаване на раждаемостта и въобще за компенсация на отрицателния прираст, посочи Христова.

Тя одобрява плавната стъпка за нарастване на пенсионната възраст, което се предлага от МТСП. Липсва обаче цялостната оценка на пенсионната система и на нейните пробойни в системата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още