IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Westinghouse: Преговорите за 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй" продължават

Доволни сме от сътрудничеството, което развихме с „АЕЦ Козлодуй“, коментират от американската компания

17:55 | 02.04.15 г. 10
Westinghouse: Преговорите за 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй" продължават

Преговорите за новата ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“ продължават, макар че срокът на споразумението с Westinghouse, подписано от предишните управляващи, да изтече на 31 март, става ясно от съобщение на американската компания.

„Това решение беше взето съвместно от всички страни и отразява сегашните условия в България за подкрепа на инфраструктурен проект от такъв мащаб", каза Дани Родерик, президент и главен изпълнителен директор на Westinghouse

Припомняме, че в сряда премиерът Бойко Борисов обяви от парламентарната трибуна, че двете страни не могат да постигнат съгласие по проекта. България е поставила условия Westinghouse да бъде инвеститор с дял от 49% в бъдещата мощност. Това обаче не се приема от американската компания, която предлага само да построи оборудването. Страната ни пък няма достатъчно средства, за да реализира заложеното в споразумението. 

Преди месец при официално представяне на проекта пред представители на бизнеса в София от Westinghouse показаха изчисления, според които новият блок би струвал 7,7 млрд. долара, а разходите за производството на електричество – 75 долара за мегаватчас.

„Макар да съществува единодушие, че в дългосрочен план този проект е атрактивен, страните са на мнение, че ще трябва да се разгледат различни модели за внедряването на технологията AP1000 за в бъдеще“, обяснява днес Родерик.

Westinghouse е доволна от сътрудничеството, което разви с „АЕЦ Козлодуй“, и в близкото бъдеще ще се фокусира върху незабавни и количествено измерими подобрения на ядрените мощности в страната чрез представяне на технология на компанията, заявяват още от компанията.

„Продължаваме да предоставяме и предлагаме съдействието си и своята международна технология на целия спектър дейности на „АЕЦ Козлодуй“ - от гориво и услуги до извеждане от експлоатация и управление на отпадъците“, обясни още Дани Родерик. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 32 rate down comment 0
stanislavr
преди 9 години
Не коментирате най-важното - "При условие, че удължим живота на 5-ти и 6-ти блок".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 31 rate down comment 0
Asolin
преди 9 години
За тия специално законодателство няма ли да има? Или понеже са американци са в играта та не е нужно... боков аршин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 34 rate down comment 1
MZ/X
преди 9 години
Макар да съществува единодушие, че в дългосрочен план този проект е атрактивен, страните са на мнение, че ще трябва да се разгледат различни модели за внедряването на технологията AP1000 за в бъдеще, обяснява днес Родерик.---------------------------------------------------------------------------Този проект е атрактивен единствено в краткосрочен план! В средносрочен и дългосрочен план соларната енергия ще бъде много по евтина от 75 долара за мегаватчас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 38 rate down comment 3
крас
преди 9 години
Седми блок на АЕЦ Козлодуй??ЗАБРАВЕТЕ!!!ЦЕНАТА НА ПРОИЗВЕЖДАНИЯТ ОТ АЕЦ КОЗЛОДУЙ ТОК ЩЕ Е УБИЙСТВЕНО СКЪПА СПРЯМО ТАЗИ НА ИЗГРАЖДАЩИТЕ СЕ В ТУРЦИЯ РУСКИ АЕЦРАШАНИТЕ НИ ПОСТАХА В МАТОВА ПОЛОЖЕНИЕ НЕ САМО С ГАЗТА , НО И С ЕНЕРГЕТИКАТА!ПРИПКАЙТЕ СЕГА НА УЛ КОЗЯК 16 да ви казват какво да правите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 40 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
А Пеевски у китайско!В районите, където най-големият деликатес за китайските деца е замразена сладка вода, във формата на пръчица!Ще се върне не просто елегантен, а и с ново виждане за живота!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 41 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
Доволни сме от сътрудничеството, което развихме с АЕЦ Козлодуй, коментират от американската компания---------------------------------------------------------е то па остааше и да не са, централата е там, работи, произвежда ток, а ние само треа да им плащаме, кво по убуу за тех ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 39 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
Идеята е България да няма свои мощности.Какво стабилно производство може да има у нас, ако се внася тока отвън?В същото време, у нас става агресивно проучване на златни залежи, но не от български компании!ББ стана символ на просташкия нарцисизъм!Трябва да си ходи, барабар с натовските бази!Под ръчичка с Доган и Местан компания и у щатото!Но в гетата!На помощи!Да видят кон боб яде ли!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 51 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
Уестингхауз никога не са имали сериозни намерения към България! Те дойдоха по настояване на баба Хилари и другите американски началници, които се изсипаха тук покрай паниката около спирането на Белене. Блок от Уестингхауз в Козлодуй е нещо като газовия хъб при Варна и беше идея на брейнстормърите около Борисов - пропагандна дъвка за най-тъпата, но най-агресивна част от българската популация, в това число и пишеща тук срещу всички руски енергийни проекти. Работата е свършена и е време и Уестингхауз да си ходи. Сега се търси удобен за дебилоидните капиталета и евроатлантици повод... Хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 43 rate down comment 0
evtimvz
преди 9 години
Да, но нито дума за съфинансиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още