fallback

Westinghouse: Преговорите за 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй" продължават

Доволни сме от сътрудничеството, което развихме с „АЕЦ Козлодуй“, коментират от американската компания

17:55 | 02.04.15 г. 10

Преговорите за новата ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“ продължават, макар че срокът на споразумението с Westinghouse, подписано от предишните управляващи, да изтече на 31 март, става ясно от съобщение на американската компания.

„Това решение беше взето съвместно от всички страни и отразява сегашните условия в България за подкрепа на инфраструктурен проект от такъв мащаб", каза Дани Родерик, президент и главен изпълнителен директор на Westinghouse

Припомняме, че в сряда премиерът Бойко Борисов обяви от парламентарната трибуна, че двете страни не могат да постигнат съгласие по проекта. България е поставила условия Westinghouse да бъде инвеститор с дял от 49% в бъдещата мощност. Това обаче не се приема от американската компания, която предлага само да построи оборудването. Страната ни пък няма достатъчно средства, за да реализира заложеното в споразумението. 

Преди месец при официално представяне на проекта пред представители на бизнеса в София от Westinghouse показаха изчисления, според които новият блок би струвал 7,7 млрд. долара, а разходите за производството на електричество – 75 долара за мегаватчас.

„Макар да съществува единодушие, че в дългосрочен план този проект е атрактивен, страните са на мнение, че ще трябва да се разгледат различни модели за внедряването на технологията AP1000 за в бъдеще“, обяснява днес Родерик.

Westinghouse е доволна от сътрудничеството, което разви с „АЕЦ Козлодуй“, и в близкото бъдеще ще се фокусира върху незабавни и количествено измерими подобрения на ядрените мощности в страната чрез представяне на технология на компанията, заявяват още от компанията.

„Продължаваме да предоставяме и предлагаме съдействието си и своята международна технология на целия спектър дейности на „АЕЦ Козлодуй“ - от гориво и услуги до извеждане от експлоатация и управление на отпадъците“, обясни още Дани Родерик. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:09 | 14.09.22 г.
fallback