fallback

Ангелкова: Очертава се доста труден летен сезон

Туристите се записват в последния момент или организират почивката си индивидуално, коментира министърът на туризма

19:03 | 03.04.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Очертава се доста труден летен сезон - с тенденция за записвания на туристите в последния момент и с индивидуално организиране на почивки. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на пресконференция в Добрич, пише Dnes.bg.

По думите й, докато не приключат всички международни туристически борси и изложения, е още рано за конкретна прогноза. Министърът добави, че засега се очертава спад от 30% при летовниците от Русия и Украйна в сравнение с миналия сезон.

В моментната картина се отбелязва ръст от 5 на сто на заявения интерес oт Германия, от 40 на сто от Литва, Латвия и Беларус, между 7 и 9 на сто от Полша и Чехия, посочи Ангелкова, цитирана от БТА.

Според данни на Министерството на туризма има повишен интерес към почивките в България с 20 на сто от Израел, а от Великобритания и Румъния туристите вероятно ще бъдат на равнището от миналата година.

Министърът коментира, че сезонът ще бъде труден, но да не стане трагичен зависи от усилията на всички, свързани с туристическия бранш.

По време на изложбата „Епопеята на тракийските царе: Археологически открития в България“ в Лувъра на „Пале Роял“ в Париж България ще се представи и с туристически панаир.

„Заедно с бранша обсъждаме концепцията на изложението в края на май, но фокусът ще бъдат културно-историческите маршрути в общините“, добави Ангелкова.

Министърът поясни, че ще бъдат уредени 15-20 щанда и ще бъде представен и гурме туризмът. Анимираната програма ще акцентира върху културата на страната ни, характерните й храни, ястия и винопроизводство, както и разнообразните възможности за целогодишен туризъм, включително културно-исторически маршрути, добавят от пресслужбата на туристическото ведомство. То ще осигури рекламни материали, които популяризират България като атрактивна дестинация.

По време на посещението си в Добрич Ангелкова цитира данни на НСИ, според които през 2014 г. в областта са реализирани близо 1,8 млн. нощувки, от които над 1,3 млн. на чуждестранни граждани. Приходите от тях са за общо над 87 млн. лв., включително над 65 млн. лв. от чужденци.

Тя заяви още, че министерството работи активно и за актуалното регламентиране на дейността на къмпингите, които са от съществено значение за развитието на туризма в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:07 | 10.09.22 г.
fallback