IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очертава се до 40% спад на руските туристи през лятото*

В ресорното министерство се надяват ръстът от редица други пазари да компенсира отлива от Русия и Украйна

16:41 | 18.03.15 г. 25
Очертава се до 40% спад на руските туристи през лятото*

Около 30-40% е очакваният спад на руски туристи и около 20-30% при украинските за предстоящия летен сезон. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на дискусия с бранша в рамките на парламентарната комисия по икономическа политика.

Ангелкова уточни, че това са междинни данни от звеното за анализи в Министерството на туризма и призова да не се гледа апокалиптично на тях, тъй като се работи активно за компенсиране на очаквания спад от тези два пазара.

Министърът на туризма посочи, че пак по данни на ведомството се очаква ръст от Литва, Латвия и Молдова – с около 40 на сто, от Германия – с 5-10%. Министерството прогнозира увеличение на туристите и от Полша – около 7%, Чехия – 6%, Сърбия – 5%, Гърция – 10%, Македония – 3%.

„Правим всичко възможно да спасим сезон Лято 2015 и готвим успоредно с това законодателни промени, които са с хоризонт 2016-2017 година“, каза министърът на туризма.

Ангелкова уточни, че от следващата година ще има възможности за разширяване на летния сезон, както и мерки за привличане на по-висок клас туристи. Работи се и за засилване на сигурността по родните курорти, което според представители на морските курорти сега е много голям проблем. Ще бъде изяснен и статутът на курортите, което пък ще доведе до по-качествен туристически продукт.

Според Асоциацията на туроператорите и туристическите агенции туристическият сезон, който е на прага, ще бъде труден, но страната ни разполага с ресурс да си помогне сама с насърчаване на летните почивки на българи в рамките на страната. От асоциацията посочиха, че и България може да апелира българите да летуват в България на родното Черноморие, подобно на кампанията в Русия за почивка на руски граждани в Крим и Сочи.

Ситуацията с руския пазар е тежка и в този момент е важно как държавата ще помогне на бранша, защото хотелите са готови да посрещнат гости, но такива няма да дойдат, заяви Ивелина Грозева, председател на съвета на директорите на "Албена" АД. "Туризмът е свързан с всички отрасли на икономиката", допълни Грозева.

От сектора заявиха, че искат да почувстват държавата зад гърба си в този тежък момент и предложиха България да търси компенсации от ЕС, защото това са щети не само за туризма, но и за икономиката  като цяло. Според представителите на бранша ще бъдат загубени не само работни места, но ще влязат по-малко данъци в хазната и така косвено ще пострадат и други отрасли.

От Съюза на собствениците - Слънчев бряг представиха за дискусия и старите нерешени проблеми с безразборното строителство на търговски обекти в курортния комплекс, като го определиха като „барачна търговия“. „Губим българските туристи“, коментираха от съюза и призоваха държавата да помогне и по отношение на сигурността, защото сегашните сто полицая не могат да се справят със ситуацията в разгара на сезона.

За ред и държавност в сектора и по курортите призова и директорът на курорта „Златни пясъци“ Георги Щерев.

Очаква се през предстоящия летен сезон да има между 30 и 60% отлив на руски туристи, заяви по време на дискусията председателят на икономическата комисия Петър Кънев. Той напомни, че в момента с редица икономически мерки Русия пренасочва около 5 – 6 милиона души за почивки в Крим, Сочи и други места.

„Не трябва да вещаем апокалипсис“, коментира Николина Ангелкова. Тя призна, че ни чака много труден летен сезон, но според нея апокалиптичните картини водят до отрицание от страна на туристите. По думите ѝ страната трябва да гледа реалистично на ситуацията. Същевременно Ангелкова увери, че ведомството ще се среми броят на летните туристи през тази година да не отстъпва на миналогодишния.

На последното изложение в Москва тя е забелязала силен интерес към България за лятото, но същевременно отчете слабия интерес за участие от страна на бранша. Тя посочи, че е добре да се участва на всички изложения, защото има положително отношение към страната ни.

„Ще фокусираме рекламата таргетирано на всеки един пазар“, каза още тя и напомни, че бюджетът на министерството за маркетинг и реклама за тази година е 5 млн. лева.

Ангелкова напомни и че туристическото министерство ежедневно работи с външно министерство за визови облекчения не само за Русия и Турция, но и за други държави със заявен интерес.

„В момента тече процедура за изменение на визовия кодекс, но сме длъжни да спазваме политиката на ЕС“, каза тя.

Като посочи, че цените на визите се определят на ниво ЕС, тя каза, че страната може да обедини усилията си и на общо европейско ниво да се ползва от облекченията, които ще важат за държавите членки. „Има разбиране от ЕК, че е важно за нас да се променят съответните регламенти за визовия режим, за да се ползваме от предимствата“, каза министърът.

Като част от спешните мерки, които министерството на туризма предвижда, тя посочи, че се обмисля да се стартират чартърни програми и ударно промотиране на спа, културно-исторически маршрути, голф и др., за които в страната са налице идеални условия.

От външно министерство посочиха, че на ниво ЕС се обсъждат промени на визовата политика. Представители на туроператорските фирми обаче продължават да питат защо облекчението при издаване на визи за руски туристи предвижда многократни визи само за период от една година, а не за три години например. Според външно министерство това е регламентирано в наредба, но идеята ще бъде допълнително дискутирана.

Поли Карастоянова, заместник-председател на икономическата комисия, посочи, че извън кризисните мерки, които трябва да се вземат за спасяването на сезона, следва приоритетно да има законодателна инициатива в няколко посоки. Първо по отношение на развитието на планинските курорти за нея е риторичен въпрос, който не търпи отлагане, дали да има втори лифт на Банско. „Нужни са ни поне 60 лифта, но уредено по дефинитивен начин“, каза тя.

Карастоянова уточни, че за тази цел МЗХ и МОСВ трябва да излязат с решение в максимално кратък срок, защото „това значи целогодишен туризъм и много възможности за слабо развитите райони на страната. Всяко противодействие е чист популизъм и нанася щети на туризма“, каза Карастоянова.

Тя открои и нуждата от консолидацията на туристическите организации чрез създаване на туристическа камара като представителна структура пред институциите. Същевременно тя подчерта и облекчаването на режимите по категоризацията на хотелите, защото сега бизнесът е затруднен, както и насочването на маркетинга и рекламата към платежоспособни туристи и поставянето на специален фокус върху рекламата на продукти с висока добавена стойност като винен, голф и конгресен туризъм, които биха реализирали приходи, многократно по-високи от масовия летен туризъм.

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин, който също взе участие в дискусията, каза, че общините могат да разчитат на различни субсидирани програми, които биха подкрепили туристическия сектор. Той изтъкна възможностите на програма „Клио“, която дава възможности за наемане на хора от общините за работни места като гидове, които да показват забележителностите в даден регион.

"Има възможности и за допълнително обучение на туристическите кадри", посочи той и обясни, че заетите в рамките на летния сезон могат да се запишат към програми за допълнителна квалификация след сезона.

"Тази година можем и максимално да облекчим процедурата за наемане на работа на малолетни над 16-годишна възраст, а Главната инспекция по труда бързо ще издава разрешение за наемане", посочи социалният министър.

*Актуализирано към 17,15 часа
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 9 rate down comment 1
Борисов
преди 9 години
"Министерството прогнозира увеличение на туристите и от Полша около 7%, Чехия 6%, Сърбия 5%, Гърция 10%, Македония 3%."Прогнозирам че туристите от Сирия ще се увеличат с 300% и това ще компенсира загубата на руски почиващи.Очаквам също 700% ръст на пристигащите от Колумбия....със странно тежки куфари.Увеличението на летовниците от Канада ще е минимум 300%,защото миналата година е бил 1бр.....а тази съм поканил на гости 3-*** канадци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 1
Борисов
преди 9 години
Нема са пуашите.....ще напълнят курортите с американски туристи.Обонго ще ги прати да бранят "фронтовата линия". :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
На тебе май повечко требва да ти се обяснява. Губиш фокус като се излезе от основната тема за международната политика около Русия... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 10 rate down comment 0
Stefan--L
преди 9 години
Всеки ден този процент расте с по 10% вчера очакваното количество беше 30% днес е 40% утре ще бъде 50%! Като човек занимаващ се и препитаващ се от туризъм в Свети Влас и Несебър мога да ви гарантирам че отливът на руски туристи ще е по голям от 80% . Незнаещите агенции който правят тези проучания броят соствениците на сезонни жилища руснаци за туристи затова при тях процента се получава 40%. Дори и много от собствениците на апартаменти и комплекси Руснаци няма да дойдат това лято! За украйнските туристи няма да коментирам те са по бедни от българските туристи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 0
Борисов
преди 9 години
Каква Испания?Отидете в Турция и ще намерите милиони руски туристи да се радват на качествени услуги на български цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 2
pecan
преди 9 години
Не е правилна да се лъжат клиенти .За съжаление това го има.При всички нации има и бедни и богати говориме за среден приход от турист.Както и руснаците така и украинците са винаги добре дошли у нас .Ние не можем да направим нищо за това че е спаднал стандарта им на живот.Надявам се част от германците да се преориернтират от Гърция към България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 1
Борисов
преди 9 години
Президента ще е щастлив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 9 години
да ти имам логиката .... загубихме и милион работна ръка, ако бяхме загубили още милион, щеше ли да ни порасне икономиката още повече ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 14 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Така е! Тя и Ангелкова го е казала - ще компенсираме с 40% повече туристи от Литва, Латвия и Молдова. Като дойдат 300 вместо 200 човека от общо трите държави и няма хич да се усети липсата на руснаци... хахаха!Имам приятел с хотел на морето - да те свържа с него да си свериш цифрите малко... 600-700 лв..... хахаха!Преди две години в едно капанче на Лозенец една група русначета от някакъв лагер бяха накацали на една маса до нас. Едно 5-6 годишно момченце за един час четири пъти ходи да си купува "картошки" и четири пъти подаваше банкнота от 50 лв, а барманът всеки път безочливо му връщаше 3 по 10 лв. И некви дребни... доста се забавлявахме с един приятел да гледаме колко са бедни руснаците и как *** прави туризъм.... хахаха!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 8
pecan
преди 9 години
това за Крим и Сочи е передната идиотщина измислена на север.там няма никакви плажове и инфрастуктура.Вярно е че по бедните руснаци и украинци няма да идват у нас но малко по богатите ще предпочетат България пред Испания по финансови причини . Летуващия руснак не харчи у нас повече от 600-700 лв тъй че ефекта ще е около 100 млн по малък оборот.надявам се да бъде компенсиран от други туристи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още