IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България опитва да стане целогодишна туристическа дестинация за руснаците

През новия сезон цените за руските туристи няма да бъдат променяни, обеща българският министър Ангелкова в Москва

10:11 | 17.03.15 г. 2
България опитва да стане целогодишна туристическа дестинация за руснаците

България ще се опита да стане целогодишна дестинация за руските туристи, пишат медиите в Русия след представянето на страната ни в рамките на туристическото изложение „Интурмаркет”.

„Турбизнес” се позовава на думите на българския министър на туризма Николина Ангелкова, която уточнява, че се подготвят специални програми и освен почивка на Черноморието и в зимните курорти, руснаците ще могат да посетят интересни културно-исторически маршрути, балнеолечение или обекти от поклонническия туризъм. Изданието посочва, че привлекателното в случая е и съотношението между качество и цена.

Цените за руските туристи през този летен сезон ще се запазят, гарантира Ангелкова, цитирана от „Интерфакс”. През 2014 година руснаците, почивали у нас, са били с 3% по-малко спрямо предходния сезон и правителството ще направи всичко възможно да няма допълнително намаление, обяснява тя.

„650 хил. руски туристи са посетили България през миналата година”, допълни още българският министър.

Припомняме, че една от мерките за привличане на руските туристи през този сезон са облекчените условия за издаване на визи за руснаците. Руските медии посочват, че в страната в момента работят 19 визови центъра и визи се издават в рамките на 2-3 дни.

България обсъжда и възможността визите за руснаци да бъдат издавани и направо на летището, но мярката трябва да се съгласува с Брюксел и процедурата е дълга и сложна. В момента само учениците, които идват на лагери по българското Черноморие, получават безплатни и многократни визи, уточнява „Интерфакс”.

Въпреки положените усилия обаче още при ранните записвания се отчита спад на руските туристи у нас с 15 на сто, отбелязва от своя страна БНТ. Националната ни телевизия се позовава на данни на голям руски туроператор. Една от причините е ниската стойност на руската валута, която оскъпява почивката в чужбина.

По данни на руските експерти пакетите по ранните записвания са с 50% по-високи от миналата година, а прогнозите са цените да се повишат с наближаването на летния сезон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
не май, те са се настроили, можеш да говориш за това, като за факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
Какви руснаци бре! Нали щеха да са измрели от глад до напролет?!!! Нали затова са санкциите, дето и ние подкрепяме - да не могат да пътуват из Европа и да си харчат парите?!По-лошото е, че и властите в Русия призовават руските граждани да се въздържат от пътувания из неприятелски държави, а и самите руснаци май се настройват в тази пососка. Требва да си мнооо ***, за да говориш за руски туристи при цялата антируска помия, която се излива по медиите в Европа...!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още