IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евтината рубла оскъпи почивките на руските туристи в чужбина

В момента туристическите пакети са с 50% по-скъпи от миналата година, а туроператори очакват допълнителен скок на цените

12:38 | 26.01.15 г.
Евтината рубла оскъпи почивките на руските туристи в чужбина

Почивката в чужбина за руснаците може да поскъпне с 80%, предупреждават от Асоциацията на туроператорите в Русия (АТОР), цитирани от руското издание „Коммерсант“. Според данните на организацията в момента пакетите по ранните записвания са с 50% по-скъпи, а очакванията са цените да се вдигнат още, когато наближи летният сезон.

Причината за това повишение на цените е ниската стойност на руската рубла. В последните месеци националната валута загуби 85% от стойността си спрямо долара и към 60% - спрямо еврото.

Така, по данни на туристическите фирми в Русия, почивката в Европа поскъпва с между 50 и 70%, а в Азия – с поне 20-30%. Компаниите вече преговарят за отстъпки с хотелиерите по масовите дестинации – Турция, Гърция, Египет и България, коментира Ивор Вукелик от агенция TUI и допълва, че хотелите вече проявяват „гъвкава политика“.

Но дори и с намаленията на цените на нощувките туроператорите няма да успеят да компенсират спада на руската рубла, допълва още „Коммерсант“. Изданието цитира директора на друга агенция - „Музендис трэвел“, според когото хотелите предлагат отстъпки в размер между 5 и 7% на нощувките, а авиокомпаниите също предлагат известно намаление на билетите, но не повече от 5 – 10 на сто.

„Коммерсант“ публикува и данни на руската агенция по туризма – Ростуризм, според които България е на десето място сред популярните дестинации за руските туристи в първите девет месеца на 2014 година.

Лидер е Турция, която е привлякла над 3 млн. души, или 20% от руските туристи. Втората най-желана дестинация е Египет – с 1,89 млн. туристи, а третата – Гърция, където са почивали 980 хил. туристи. В България са почивали 481 хил. руснаци за първите девет месеца на 2014 година, показва още статистиката. 

Припомняме, че летният сезон през 2014 година беше силно затруднен след серията фалити на туристически компании. Началото постави една от водещите компании в бранша - "Нева". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още