IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангелкова: България затвърждава мястото си на руския туристически пазар

Русия остава сред ключовите пазари за страната по отношение на туризма

18:19 | 14.03.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Ангелкова: България затвърждава мястото си на руския туристически пазар

Националното представителство по туризъм на България стана член на Асоциацията на руските туроператори (АТОР), заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на пресконференция в рамките на туристическото изложение на руския пазар - “Интурмаркет”, съобщават от Министерството на туризма

Това означава признание за важното място на страната от руския туристически пазар и показва отношението на големите руски туроператори към България като туристическа дестинация, допълни министърът.

„Надявам се вече предприетите стъпки от Министерството на туризма да ни помогнат да посрещнем руските туристи и тази година, въпреки икономическата ситуация“, коментира още  Ангелкова.

От министерството посочват, че въпреки отчетения през 2014 г. спад, Русия остава на четвърто място сред генериращите пазари с над 650 хил. туристи и 9% дял в общия входящ туристопоток на България.

Вече действат и предприетите стъпки от страна на българската държава за облекчаване на процедурите за издаване на визи за руските туристи. Документите вече се издават за два-три дни, а на територията на Руската федерация има 1- изнесени визови центрове.

„В рамките на посещението ми в Брюксел следващата седмица, ще обсъдим възможностите и за издаване на визи за трети страни на летищата, включително и за руските туристи", разкри министър Ангелкова.

По думите ѝ министерството работи и по разработването на чартърна програма, която може да започне да функционира през 2016 г. Като страна-членка на Европейския съюз, България трябва да съгласува тази възможност с ГД “Конкурентоспособност” на Европейската комисия. Идеята е програмата да се прилага в крилата на сезоните (за летния сезон в месеците март-юни, а за зимния: октомври – декември).

Това би помогнало за разширяване на туристическия сезон и превръщането на България в целогодишна туристическа дестинация. Според Ангелкова България трябва да бъде конкурентоспособна, защото туризмът формира между 10 и 14 на сто от БВП на страната.

„Русия е традиционно сред топ 5 на генериращите пазари за българския туризъм и ние целенасочено работим за създаване на добри условия за почивка у нас на руските туристи“, посочи министърът.

Руските граждани са привлечени в България не само от традиционния летен и зимен туризъм, но и от балное и СПА, голф, поклоннически и религиозен туризъм. Ангелкова разкри, че се обсъжда с Министерството на външните работи възможността за въвеждането на допълнителни облекчения заиздаването на визи с цел поклоннически туризъм.

По думите на министъра през годините е създадено голямо доверие между бранша от двете страни, като въпреки фалитите през изминалите години, на нито един руски турист не се е наложило да прекъсне почивката си, благодарение именно на усилията на българските туроператори.

Туристопотокът на деца от Русия в България през миналата година се е увеличил с 30% по данни на посолството ни в Москва.

„Този брой показва доверието на техните родители в България, защото всеки иска най-доброто за своите деца“, допълни българският министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
ivanrog
преди 9 години
В една статия наскоро четох, че туристите от Русия са 10 мил. и на България се падат цели 650 хил.,цели 6,5% и това ни прави важно място? По-скоро руските туристи са важни за нас, но е трудно да го кажат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Митов и президентът да си спомнят, че Народният съд е под давление на Великите сили и руснаците няма да могат да ги спасят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
stefan---L
преди 9 години
Тая Ангелаков докато влезе в час то правителството ще падне ! Да благодари на американеца Митов и президента Плевнелиев за проваленият сезон 2015
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Бате Пешо
преди 9 години
Оффф омръзна ми от жени дето никой не иска да ги ***.Тишината в спалнята наистина ражда безумия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още