IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Укранските туристи у нас са намалели с 8%, руските – с 3%

Търсят се допълнителни варианти за облекчаване на визовия режим

18:12 | 09.01.15 г.
Укранските туристи у нас са намалели с 8%, руските – с 3%

Има спад на украинските и руските туристи в България, призна министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от пресцентъра на министерството.

За периода януари-ноември 2014 г. спадът на украинските туристи е около 56 хил. души, което е 8,2%, а на руските – около 22 хил. (3,2%).

Това е предизвикателство за нас и водим разговори с МВнР по отношение облекчаването на визовия режим. Вече имаме облекчаване на режима с Турция - издават се за три дни туристически визи за три месеца, мярката доказа ефекта си, каза Ангелкова.

По данни на концесионерите в зимните ни курорти сега има ръст от 30% на турските туристи. Общият ръст, който очакваме на база заявен интерес и анализи, е около 10% за цялата страна, уточни тя.

Работи се за облекчаването на визовия режим за граждани от Русия, Украйна, Китай.

Ангелкова допълни, че важен фокус в работата на министерството е да се формира реална представа колко са посетителите и туристите, които реално минават през регионите. Само за Перперикон те са около 100 хил. за миналата година, но регионът има още по-голям потенциал със забележителностите си Татул, Устра, Утробата, Каменните гъби, отбеляза тя.

Концепцията за туристическото райониране, която в най-скоро време ще бъде представена в Министерския съвет, ще повлияе положително на отрасъла, няма да е ограничение, а фокус върху спецификата на региона и брандирането му, съобщи още Ангелкова. По нейни думи обособяването на един регион е свързано с правилното му рекламиране и позициониране, с това как искаме да бъдем запомнени като дестинация.

Ще насърчаваме всяка добра инвестиционна инициатива и всяка възможност за развитие на туризма, допълни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още