IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сметната палата в готовност за одит на КТБ

Постъпило е искане от група народни представители за тази проверка

16:48 | 09.04.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Сметната палата в готовност за одит на КТБ

Сметната палата има готовност да извърши одит на КТБ, съобщи новият председател на палатата Цветан Цветков в кулоарите на парламента, цитиран от БНР.

По думите му вече е постъпило искане от група народни представители за тази проверка. След решение на Народното събрание проверката ще бъде извършена, увери Цветков.

„За да проверим колко ефективно е изпълнявал задълженията си банковият надзор към БНБ, ние ще извършим този одит. Имаме готовност, имаме професионално компетентни одитори, които да извършат такъв одит. Обичайно това е от категорията на одита на изпълнението, те протичат в рамките на три-четири месеца“, коментира той.

В края на март Цветков коментира, че не би се ангажирал с одита на КТБ, защото това е извън обхвата на Сметната палата.

Председателят на палатата информира още, че ще бъде създаден независим орган, който да разследва доколко декларираното от политиците отговаря на реалното им финансово и имуществено състояние. Този орган ще работи самостоятелно и ще бъде създаден в изпълнение на стратегията за превенция и противодействие на корупцията, приета от МС.

„До момента всички лица, заемащи висши държавни длъжности, бяха задължени да публикуват и да представят своето финансово и имуществено състояние пред Сметната палата, но тъй като Сметната палата нямаше разследващи функции, нямаше достъп до банкова тайна, тя не може да провери дали това, което е обявено от съответните лица, съответства реално на тяхното финансово или имуществено състояние. Това беше една пробойна в нашето национално законодателство и Сметната палата единствено изпълняваше функцията по публичност на имуществото на лицата, заемащи висши държавни длъжности“, допълва той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:35 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още