IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият председател на Сметната палата не се ангажира с одита на КТБ

Цветан Цветков е категоричен, че това не влиза в обхвата на Сметната палата

15:21 | 29.03.15 г.
Новият председател на Сметната палата не се ангажира с одита на КТБ

Новият председател на Сметната палата Цветан Цветков очаква да реализира пълния си мандат, за да може палатата реално да изпълни целите си и предназначението си като върховна одитна институция, разкри той в ефира на БНР.

По думите му честите смени на ръководството влияят негативно на нейната работа, а последствията от това се отразяват на цялостното функциониране на публичните финанси.

Цветков е категоричен, че не би се ангажирал с одита на КТБ, защото това е извън обхвата на Сметната палата.

“Палатата може да провери БНБ и това как тя изпълнява своите функции, включително и надзорните си функции, но частна банка няма как да провери. Законът е много ясен и категоричен. Очертава обхвата на Сметната палата и няма как да излезем от него”, допълва той.

По думите на Цветков одитната институция може да провери как публичната администрация влага парите си.

При едни одити на общините, министерствата и агенциите може да се провери как те боравят с паричните средства, с които разполагат – как ги съхраняват, къде са ги вложили, дали са ги вложили само в една единствена банка, което е огромен риск, дали са ги вложили в няколко банки, след това при какви условия са ги вложили в тези банки”, коментира той, подчертавайки, че една от задачите на Сметната палата е да види как се управляват публичните финанси.

Един от приоритетите на Сметната палата ще бъде да съблюдава как регулаторните и надзорните органи в България изпълняват своите функции. Ако не го правят ефективно, ще се стигне до ситуация, подобна на тази с КТБ, категоричен е той.

Цветан Цветков подкрепя идеята за създаването на специализиран орган, който да проверява политиците в случаите на разминаване между реално и декларирано имущество. Според него вероятно ще е необходима промяна на законодателството, така че да се даде възможност за произхода на средствата и имуществото.

Освен това Цветков ще предложи на парламента да утвърди за заместник-председател на Сметната палата Зорница Грънчарова, а в понеделник ще бъде обявено и името на другия заместник-председател.

Цветан Цветков потвърди, че ще предложи на парламента да утвърди за заместник-председател на Сметната палата Горица Грънчарова. Името на другия заместник-председател ще бъде оповестено утре.

Очаквам да реализирам пълен мандат, за да може Сметната палата действително  да изпълни своите цели и своето предназначение като върховна одитна институция, тъй като честото прекъсване на мандата и смяната на ръководството се отразява както на нейната работа, така и има последствия и върху функционирането на публичните финанси като цяло, каза в интервю за предаването „Неделя 150“ новият председател на Сметната палата Цветан Цветков. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още