IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кандидатите за шеф на Сметната палата декларираха политическа независимост

Горица Грънчарова и Цветан Цветков представиха приоритетите си пред бюджетната комисия

17:00 | 19.03.15 г. 1
<p>
	Кандидатите за председател на Сметната палата представят приоритетите си пред парламентарната бюджетна комисия. <em>Източник: НС</em></p>

Кандидатите за председател на Сметната палата представят приоритетите си пред парламентарната бюджетна комисия. Източник: НС

Кандидатите за председател на Сметната палата - Горица Грънчарова и Цветан Цветков, декларираха, че ще бъдат политически независими в работата си. Двамата конкуренти за поста представиха пред парламентарната бюджетна комисия основните принципи, които ще следват в работата си.

Припомняме, че Цветан Цветков, който е бил зам.-председател на одитната институция, беше номиниран за поста от ГЕРБ и Реформаторския блок. Горица Грънчарова пък е предложение на Патриотичния фронт. Тя е започнала работа в палатата миналата година. 



Пред депутатите Горица Грънчарова посочи като приоритети: да се предприемат действия, за да се избегне проверяването на един и същ обект от няколко контролни органа, което по думите й често се случва, взаимодействие и професионален диалог между контролните органи, създаване на база за обмен на методики, практики и взаимно признаване на резултатите, оптимизация на цялостния контролен процес и икономия на публични ресурси.

При годишното планиране на одитната дейност трябва да се отчита дали една институция е проверявана от други контролни органи, каза тя пред комисията.

Цветан Цветков заяви, че Сметната палата трябва да работи като модерна и независима институция, която изпълнява задълженията си безпристрастно. Той декларира, че ако бъде избран за председател, ще продължи да работи по стратегията 2013-2017 на институцията.

Той смята, че одитната институция трябва да фокусира проверките върху национално значими теми в чувствителни за обществото области – енергетика, здравеопазване, сигурност. Експертите трябва да подготвят аналитични доклади и да предлагат решения за подобряване на дейността на съответните органи.

Подобрено качество на одитите при оценката на финансовите отчети, фокус върху усвояването на евросредства, акцент върху събирането на местните данъци в общините, подобряване на взаимодействието с НС, силно взаимодействие с АДФИ, инспекторатите в министерствата и независимите професионални организации, посочи още той. Цветан Цветков поиска и одиторите да получават адекватни трудови възнаграждения.

Депутати от различни парламентарни групи се интересуваха основно как бъдещият ръководител на Сметната палата ще остане политически независим.

Горица Грънчарова заяви: „Като човек от практиката високо ценя екипа, който работи за своята кауза.  Хората, които обичат работата си, не са подвластни на политическо влияние, защото за тях доброто име и репутация са изключително важни“. Тя декларира, че ще работи в рамките на закона в конструктивен дух и диалог.

„Доказала съм, че не правя компромис със своите действия“, каза още тя и заяви, че сред одиторите няма политически лица.

Цветков коментира, че ако има дух на екипност, ще бъдат намалени възможностите за политическо вмешателство.

„Гаранциите за независимост са в самия модел на Сметната палата – председател, двама заместници и представители на професионалните организации“, каза кандидатът. Той допълни, че годишната одитна програма трябва да е изготвена на оценка на риска, а не на базата на предпочитания.

Другата гаранция за независимост са проверяващите екипи, където съвместната работа на няколко одитори, понякога дори 7 – 8, също гарантира независимостта, обясни той.

На въпрос на Румен Гечев за планираните над 32 млрд. лв. разходи в Бюджет 2015, Цветков заяви: „Ще положа усилия да се извършат повече одити на изпълнението, които ще покажат на обществото дали тези 32 млрд. лв. се изразходват ефективно и икономично“.

Валери Симеонов попита кандидатите дали ще се разделят „с явни некадърници, назначени по политически причини и дали средното заплащане е достатъчно, за да предпазят служителите от евентуални изкушения и какво трябва да е то“.

Грънчарова отговори, че по-скоро има проблем с възрастовата граница, тъй като одитори навършват пенсионна възраст, но няма ефективен механизъм да са освобождавани и така се спира идването на млади кадри. Според нея проблемът с възнагражденията е сериозен, тъй като е свързан с мотивацията на одиторите. „Заплатите в Сметната палата не са актуализирани от 2010 г. и възнаграждението е средно около 1100 – 1200 лв.“, обясни тя и препоръча да се върви към актуализация на заплатите по механизъм, който толерира професионалистите.

„В Сметната палата, както и във всяка организация, има лица, които вегетират там. Важно е да се направи оценка кои одитори и служители имат желание да работят за каузата, а останалите – има механизми ръководството да се раздели с тях, за да не се развали цялостният климат на работа“, отговори Цветков.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова заяви, че ще бъде изготвен доклад, а изборът на председател ще стане с гласуване в пленарна зала.    

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
ivanrog
преди 9 години
Как може да си политически независим като си бил в ръководството на партия до преди няколко дена? Ако гледаме декларациите и хартията в България, то тук е земния рай, да, ама не!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още