IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът избра Цветан Цветков за шеф на Сметната палата

Цветков беше единствен кандидат за поста, след като в последния момент Патриотичният фронт оттегли своята номинация

11:21 | 26.03.15 г.
Парламентът избра Цветан Цветков за шеф на Сметната палата

Парламентът избра нов шеф на Сметната палата – Цветан Цветков. Той беше предложен от ГЕРБ и Реформаторския блок и избран с подкрепата на всички партии без "Атака" и БСП.

В последния момент Цветков се оказа единствена кандидатура за поста, след като Патриотичният фронт оттегли своята номинация за поста. Хората на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов бяха номинирали друг кадър на Сметната палата – Горица Грънчарова-Кожарева.

"Изборът за шеф на Сметната палата не бива да се превръща в поле за политическа изява", обясни решението си за оттеглянето на кандидатурата Симеонов. Той обясни и че новият шеф е обещал да вземе в екипа си Кожарева, а малко по-късно депутатите я избраха за негов заместник.

Опозицията атакува управляващите за липсата на състезание. "Това е уговорен мач, състезание с един кон“, възмути се Волен Сидеров. Той заподозря, че има договаряне зад кулисите и попита какво е накарало патриотите да предлагат Кожарева със суперлативи, а после да я оттеглят. "Това е избор между един и един човек", обобщи националистът.

Соцдепутатката Мая Манолова също нарече избора политическа сделка. "Имаме кандидат, който ще се състезава сам със себе си", каза тя. Свилен Иванов от ГЕРБ не издържа и я призова да не се изказва непрекъснато: "Сутрин пускам телевизора – 10 минути Мая Манолова, тука слушам - Мая Манолова, отварям шкафа – чаша с Мая Манолова", каза той.
Мартин Димитров защити кандидатурата на Цветков. Той обясни, че новият председател не е политически ангажиран и това е голям плюс за него.

Подкрепа за кандидата на ГЕРБ и РБ даде и ДПС. Йордан Цонев обясни, че с неговия избор се връща стабилността в Сметната палата. Георги Кадиев от БСП обаче обвини властта в сделка с ДПС и поздрави движението, че е успяло да наложи свой зам.-председател в лицето на Кожарева. "Къде е Радан Кънев сега? Натриха ви носовете. Това е Сърница 2“.

Новият председател на Сметната палата е бил неин зам.-шеф от януари 2011 година до април миналата година. Преди това от 2006 г. до 2011 г. е бил ръководител на звеното за вътрешен одит в палатата.

През 2002 г. – 2003 г. Цветков е бил съветник на тогавашния финансов министър в кабинета на Симеон Сакскобургготски Милен Велчев. През 2000 г. и 2001 г. Цветков е бил директор на Агенцията за държавен вътрешен контрол към Министерството на финансите.

Кариерата му започва през 1988 г. като финансов ревизор.

Още новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още