IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общините създават фонд за взаимопомощ при бедствия

Фондът ще функционира на доброволен принцип - всяка община ще може да участва в него по свое желание, след решение на общинския съвет и според възможностите си

18:10 | 15.04.15 г.
Общините създават фонд за взаимопомощ при бедствия

Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) ще учреди утре Фонд "Общинска солидарност“, съобщиха от пресцентъра на сдружението. Решението за създаване на фонда е взето на Общо събрание на НСОРБ през декември 2014 г.

Фондът е финансов инструмент за взаимно подпомагане на общините. Необходимостта от създаването му пролича особено силно през 2013 и 2014 г., които бяха безпрецедентни по брой на бедствията, пострадалите и обема на щетите.

Фондът ще функционира на доброволен принцип - всяка община ще може да участва в него по свое желание, след решение на общинския съвет и според възможностите си. Според правилата за работа на Фонда всеки член трябва да внесе първоначална вноска в размер не по-малък от 1000 лв., като минималният размер на редовната годишна вноска е в размер на 300 лв.

При възникване на бедствие всяка община ще може да получава помощ в размер до три пъти по-голям от стойността на акумулираните от нея вноски във Фонда. Предвижда се искане на стойност до размера на акумулираните вноски да се удовлетворява в рамките на 24 часа след бедствието, а искания за по-голям размер на помощта (до три пъти от собствените вноски) ще се удовлетворяват до три календарни дни.

Получената от общината помощ подлежи на възстановяване във Фонда до края на следващата година.

Предвидени са механизми за финансова устойчивост на Фонда – размерът на отпуснатите помощи се определя на база наличния ресурс, като те не може да надвишават 90% от наличните средства.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още