IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общините създават фонд "Солидарност" за помощ при бедствия

Парите ще се ползват при земетресения, наводнения и финансови корекции на европроекти

09:34 | 10.03.14 г.
Общините създават фонд "Солидарност" за помощ при бедствия

Да бъде създаден фонд за общинска солидарност за подпомагане на общини, изпаднали в затруднения при кризисни ситуации – това обсъдиха кметове от цялата страна по време на провелото се общо събрание на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ). Идеята е фондът да заработи през 2017 г.

„Обсъждаме това в отговор на ежедневните колапси, които се случват в нашите общини“, каза пред Investor.bg Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на НСОРБ. И в момента кметовете си помагат с експерти, техника или пари, каза тя, като припомни опустошителното наводнение в село Бисер през 2012 г.

„Нашата идея е да постъпим по-умно, постепенно да натрупваме ресурс в такъв фонд „Солидарност“ и при тежка ситуация в дадена община да сме готови за незабавна реакция, например при наводнения, земетресения, свалчищни процеси или сериозни горски пожари. Планираме НСОРБ да управлява този фонд“, допълни Чавдарова.

Общините не са застраховани от проблеми, свързани с евентуална финансова нестабилност, допълни Момчил Спасов, кмет на Белене. Той посочи, че при изпълнението на европроекти по-малките общини рискуват финансови корекции, също имат и затруднения с финансовите потоци.

„За всеки проект има съфинансиране, необходими са оборотни разходи, а понякога по Закона за държавния бюджет имаме ограничения за заемите, които можем да вземем. Винаги има нужда от такъв фонд за солидарност, защото при финансова корекция една община може да изпадне в неплатежоспособност“, посочи кметът на Белене.

Красимир Мирев, кмет на Търговище, заяви, че всъщност се обсъжда създаването на два фонда. Един - за подпомагане на местната власт при европроектите, за да се подпомогне собственото участие на общините в тях.

„Другият фонд - за подпомагане на общините в критично състояние, е по-скоро гаранционен. Неговият ресурс ще се използва при формиране на непланирани задължения, които не могат да се преодолеят със сега действащите финансови инструменти. С други думи – солидарност и помощ за общините“, каза Мирев. Той обаче уточни, че засега всичко е на етап проект.

Подобни фондове подпомагали общините в САЩ и някои страни от ЕС. Това, освен всичко друго, им дава по-голяма самостоятелност, заяви градоначалникът.

Ако една община е затруднена заради финансови санкции на европроекти, по-скоро фондът за бедствия трябва да й оказва помощ, защото на практика е изпаднала в неплатежоспособност, допълни кметът на Търговище. „Единият вариант е такава община да трупа задължения към доставчици на услуги, което затормозява фирмите. Затова е нормално да се помага в такъв случай“, обясни той.

Нашата голяма битка с управляващите е да се поемат солидарно финансовите корекции на общините, допълни Мирев по повод очакваните санкции за общини с нередности по екопроекти, заради които бе замразена цялата програма „Околна среда“. Институциите имат предварителен контрол, а санкциите понасяме ние, коментира той.

Мирев уточни, че най-вероятно няма да се наложи общините да отделят средства от бюджета си за двата фонда. Обмисля се вариант сдружението да емитира облигации, за да се набере финансов ресурс.

Според кмета на Търговище още през 2015 г. ще се видят реални стъпки към финансовата децентрализация на общините.

Сега обаче местната власт е далеч от реалната финансова децентрализация, коментира Гинка Чавдарова. Тя заяви, че сега, ако данъкоплатец внесе 100 лв., само 4 лв. оставали за общината. В Европа 42% са споделените данъци, а 25% - изцяло местните, даде пример тя.

Общините очакват част от подоходния данък от централизиран да се превърне в местен, допълни изпълнителният директор на НСОРБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още