IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социалистите пак се заемат със законодателството за търговските вериги

Корнелия Нинова поиска изменения в Закона за конкуренцията да влязат в дневния ред на парламента

10:26 | 22.04.15 г. 1
Социалистите пак се заемат със законодателството за търговските вериги

Депутатите пак подхващат законодателството, свързано с търговските вериги. В миналия парламент БСП и ДПС прокараха промени в Закона за защита на конкуренцията, но след това президентът наложи вето, а Народното събрание се разпусна преждевременно.

Припомняме, че по време на кабинета „Орешарски“ управляващите подеха инициативата за законодателни промени с мотива, че големите вериги поставят в неравностойно положение производителите. Беше решено да се въведат типови договори за отношенията между супермаркети и производители, които да бъдат публични. Въведе се понятието „значителна пазарна сила“, също и изискването фирмите с годишен оборот от 50 млн. лева за предходната година да предоставят за одобрение типовите договори за доставка на стоки.

Според държавния глава обаче промените в Закона за защита на конкуренцията, чрез които се променя Законът за храните, са минали без оценка на въздействието им върху потребителите и няма яснота дали ще предизвикат поскъпване на хранителните стоки.

Днес обаче Корнелия Нинова от БСП поиска обсъждането на закона да влезе в дневния ред на парламента за тази седмица и изненадващо предложението й беше прието. Според нея сега търговските вериги се ползват с господстващо положение на пазара и не изпълняват изискванията на действащи закони като например да си декларират отчетите в края на всяка година.

По искане на "Атака" пък в петък депутатите ще обсъдят текст на декларация за геноцида над арменците в Османската империя. Националистите искат да се обяви 24 април за ден за възпоменаване на жертвите на арменския геноцид.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:23 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Спящият бик
преди 9 години
Лично на мен качеството на живота ми се подобри след влизането на големите търговски вериги в България. Ходя да пазарувам един път в седмицата, а не всеки ден. При това пазарувам изгодно, на промоционални цени. Друг е въпросът, че на някои не им харесва конкуренцията, защото са свикнали да произвеждат неефективно и да продават скъпо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още