fallback

Алиев: Да се съсредоточим върху енергийни проекти със сигурно бъдеще

Можем да получим газ от Азербайджан и по-рано от предвиденото, надява се българският президент Росен Плевнелиев

17:05 | 28.04.15 г. 3

Илхам Алиев. Снимка: ЕК

Да се съсредоточим върху енергийни проекти със сигурно бъдеще, препоръча държавният глава на Азербайджан Илхам Алиев по време на среща с българския му колега Росен Плевнелиев. Двамата разговаряха по време на Третия глобален форум, който се проведе в Баку, пишат от Прессекретариата на българския президент.

Росен Плевнелиев е посочил на своя колега, че приоритетите на България в момента са междусистемните газови връзки с Гърция и Румъния. От неговите думи става ясно, че конкретните параметри и финансирането на интерконектора с Гърция са уточнени и се очаква той да бъде готов през 2018 година.

Припомняме, че чрез тази междусистемна връзка България може да получава природен газ от Азербайджан.

Държавната ни компания „Булгаргаз“ договори с акционерите в газовото находище „Шах Дениз II” в Каспийско море да получава по 1 млрд. куб. метра природен газ годишно. Доставките трябва да започнат след 2019 година.

Ако връзката бъде готова през 2018 година, доставките могат да започнат и по-рано, изрази надежда днес Росен Плевнелиев в Баку.

Изграждането на интерконекторите с Гърция и с Румъния, които са част от Вертикалния газов коридор, ще допринесе за енергийната независимост на България и региона чрез свързването им с Южния газов коридор, посочи още българският държавен глава.

Той припомни, че газовите връзки със съседните страни са обявени от Европейската комисия за проекти от общностен интерес и са заложени в Стратегията за Енергийния съюз.

Плевнелиев и Алиев бяха единодушни, че Южният газов коридор ще намали зависимостта на Европа и в частност на България и региона от един доставчик и ще създаде конкуренция и предпоставки за по-ниски цени.

Двамата президенти  са обсъдили и възможностите за сътрудничество в сферата на фармацевтичната индустрия. Български компании от сектора са заявили интерес за инвестиции в Азербайджан и за създаване на съвместни дружества с местни компании, заяви президентът Плевнелиев.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:54 | 09.09.22 г.
fallback