IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бивши здравни министри: Частните болници източват бюджета за държавните

Законът трябва да се промени, за да не могат частните болници да избират печеливши пътеки, по които да работят

10:44 | 30.04.15 г. 3
Бивши здравни министри: Частните болници източват бюджета за държавните

Частните и държавните болници трябва да работят при равни условия. За това призова бившият здравен министър д-р Таня Андреева по bTV. Не може да бъдат унищожавани държавните и общинските болници, които пък са стълб на системата, за сметка на частни, при които има много проблеми, каза Андреева.

Тя допълни, че в момента контролът на частните болници не е равнопоставен с контрола върху държавните. За нея това е големият проблем, защото има шефове на частни болници, които лично се договарят с шефа на Здравната каса, посочи тя.

По думите й здравният министър трябва да упражнява контрол върху лечебните заведения, които използват публични средства. Тя напомни, че макар частните лечебни заведения да получават пари от държавата, те не могат да бъдат санкционирани от нея. „Трябва министърът да може да контролира тези болници, след като използват публичен ресурс”, каза Андреева.

„Частните болници не трябва да избират печеливши пътеки, а да работят при равни условия с държавните”, допълни още бившият здравен министър в кабинета „Орешарски“.

В момента бюджетът на Националната здравноосигурителна каса се гласува от парламента, а лимитите се разпределят след предложения на управителя на НЗОК, напомни Андреева. Тя посочи, че въпроси за това как се формират бюджетите на частните болници трябва да се отнесат към ръководителя на Касата.

Изначално е сбъркан начинът, по който се финансират болниците, каза д-р Стефан Константинов, който беше здравен министър по време на първия кабинет "Борисов". Не може някаква комисия да определя коя болница колко пари ще получи, защото това е изключително опасно от корупционна гледна точка, система, посочи той.

МБАЛ „Софиямед”, в която беше пребито бебе от акушерка, е трябвало да получи общо 6 млн. лева държавно финансиране, стана ясно от отчета на НЗОК преди дни.

Лицензът на „Софиямед” е разписан лично от Константинов, каза самият той. По думите му в предоставените документи е фигурирало името на негов колега, който не е имал нищо общо с болницата. След констатираната грешка е направена повторна проверка, която е показала, че „Софиямед” отговаря на всички изисквания по закон и лицензът е разписан. Не е имало никаква протекция от моя страна, категоричен бе Константинов.

Според Андреева трябва да се промени начинът, по който се издават разрешителни за болниците, независимо дали са частни или държавни.

„Когато се разкрива ново лечебно заведение, разрешителното трябва да се издава на ниво инвестиционно намерение”, коментира тя. По сегашния закон ако една болница отговаря на всички изисквания, не може да й бъде отказан лиценз, като това важи и за създаване на университетски болници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
redcretin
преди 9 години
Т.е. очаквате частните да работят против икономическата логика? Добре дошли при капитализма, такова животно няма :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
nocalled
преди 9 години
да, да а те държавните не пипат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
nocalled
преди 9 години
да, да а те държавните не пипат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още