IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комисията за отнемане на незаконно имущество е събрала 13 млн. лв. през 2014 г.

Предлага се не по-малко от 20% от отнетото имущество да бъде предоставяно за социални дейности на държавата

17:30 | 30.04.15 г. 3
Комисията за отнемане на незаконно имущество е събрала 13 млн. лв. през 2014 г.

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) е събрала над 13 млн. лв. през 2014 г., сочи отчетът й, представен днес в Народното събрание.

От началото на работата си Комисията е събрала повече от 55 млн. лв.

Комисията предлага да бъде намален прагът на несъответствие от 250 хил. на 120 хил. лв. Във Великобритания размерът на несъответствието е 10 хил. паунда, обясни председателят на комисията Пламен Георгиев, цитиран от БТА.

Не по-малко от 20% от отнетото имущество да бъде предоставяно за социални дейности на държавата, за да бъде видима дейността на Комисията, е сред другите идеи за законови промени.

В доклада се отчита още, че през миналата година в териториалните звена са получени 2244 уведомления за 2516 лица. Всички те са на основание, предвидено в новия Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество от съответните наблюдаващи прокурори. Образувани са 2292 проверки.

Анализът показва, че с най-голям относителен дял - 25 на сто, от общия брой уведомления, са престъпленията, свързани с наркотичните вещества, следвани от измами по НК - 12 на сто, и трафикът на хора – 12%.

През 2014 г. са влезли в сила 28 съдебни решения за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, на обща стойност над 13 млн. лв.

През миналата година Комисията е приела решения за предявяване на 23 иска за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество, като общата стойност на внесените в съдилищата искове е над 25,5 млн. лв.

По искане на Комисията са извършени 57 проверки за установяване на движимо и недвижимо имущество, придобито от незаконна дейност в чужбина. Получени са 54 искания за проверка на движимо и недвижимо имущество на лица, разследвани от други държави.

През 2014 г. численият състав на комисията е 182 служители, като основна причина да не бъдат заети нормативно определените щатни бройки е намаленият финансов ресурс.

Стремежът на Комисията е чрез осигуряване на електронен достъп до базата данни на повечето институции в страната да се постигне бързина при обработването на информационния поток с цел приключване на проверките в по-оптимални срокове от законоустановените, се посочва в отчета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
SimeonAtanasov
преди 9 години
Събрали са 13 млн. лева, а е струвала на държавата 5,4 млн., значи е на плюс от 6,6 млн. Убеден съм, че може да бъде доста по-ефективна и могъща тая комисия. Пък и създава работа на 200 квалифицирани души.http://***.ciaf.government.bg/web/attachments/Page/57/537/52fccaade2ef2.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
abc
преди 9 години
Дали събраните 18млн. лв от 182-мата служители на комисията са били достатъчни за покриване на разходите за дейността им?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още