IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагат конфискуваните имоти да стават социални домове

Отнетите луксозни жилища от мафията могат да станат старчески домове, детски лагери, градини или дори читалища, смята Пламен Георгиев

10:02 | 10.12.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Предлагат конфискуваните имоти да стават социални домове

Конфискуваните имоти на мафията да бъдат превръщани в социални домове. Това предлага шефът на Комисията за конфискация на незаконно придобито имущество Пламен Георгиев. По-добре е вместо да се продават на търг, отнетите имоти да се превръщат в старчески домове, детски лагери или градини, читалища, обяснява Георгиев пред в. „Стандарт“.

Той допълва, че много често престъпниците си ги откупуват обратно. Комисията е засекла поредица от подобни случаи.

Според закона отнетите луксозни къщи и лимузини се обявяват от НАП на публичен търг, като няма ограничение кой участва в него. Единственото изискване е да се внесе процент от първоначалната цена по сметката на данъчните. Така бандитите с минимални загуби успяват да си върнат отнетото и да изперат допълнително укрити доходи от други престъпления. Потенциални купувачи пък се притесняват да участват в търг за имоти на знакови фигури.

Държавата трябва да намери начин да управлява по-добре отнетите имоти, смята Георгиев. Комисията предлага вместо да се обявяват на търг, отнетите имоти да стават социални заведения. "Здравословно е за обществото да види, че имот, отнет от престъпник, се превръща в детски ясли, в дом за стари хора, в читалище. Така става в Италия и други държави, но не и в България, а когато никой не купи даден имот от страх, той се руши и има нужда от скъпа поддръжка“, добави шефът на комисията.

"Нас ни боли, защото сме се преборили за тях в съда - а не можем да внасяме промени в законите, но и не бива и да питаме, за да не ни заподозрат в корист", коментира Георгиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
redcretin
преди 9 години
Така така, и ги напълнете с ***. Пардон - с електорат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още