fallback

Кристалина Георгиева: България трябва да се захване за реформите

Нужни са гаранции, че казусът с КТБ няма да се повтори, твърди заместник-председателят на ЕК

15:06 | 06.05.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Снимка: архив Ройтерс

България трябва да извърши отдавна отлаганите ключови реформи и да подобри инвестиционната среда, заяви в интервю за БНР заместник-председателят на ЕК и еврокомисар по бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева.

Повод за коментара ѝ е представената през седмицата коригираната прогноза за икономическия ръст на страната от Европейската комисия. Българският еврокомисар препоръча премахване на административните пречки, за да се подобри инвестиционната среда. 

„Това, че имаме ниски данъци, е добре, но очевидно не е достатъчно, защото се оказва, че на бизнеса му излизат през носа тези пречки, които се създават излишно по административен път”, коментира Георгиева.

Тя коментира и случилото се с КТБ, подчертавайки, че темата продължава да „тресе общественото мнение” и че са нужни гаранции, че казусът няма да се повтори.

„Ясно е, че не е лесно да се приключи тази тема. Не само това, което се случи с КТБ, а това, което продължава да тресе общественото мнение. Трябва да се затвори тази страница решително, но и да се създаде по-голяма увереност, че този случай няма да се повтори”, коментира еврокомисарят. Припомняме, че във вторник ЕК повиши оценката си за икономическия растеж на България до 1% през 2015 г. и 1,3% през следващата година. Въпреки по-оптимистичната прогноза обаче ЕК залага продължаващ спад на инвестициите и очаква тенденцията да се отрази негативно на перспективите за растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:41 | 13.09.22 г.
fallback