IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аурубис планира около 150 млн. евро инвестиции през следващите 4 години

Административните регулации и цената на тока за индустриалните консуматори са сред пречките за правене на бизнес у нас според компанията

14:39 | 14.05.15 г.
Аурубис планира около 150 млн. евро инвестиции през следващите 4 години

Около 150 млн. евро планира да инвестира медопреработвателната компания "Аурубис България" през следващите четири години, съобщиха пред журналисти днес изпълнителният директор на компанията Тим Курт и генералният секретар Георги Николов, съобщава БТА. 

Основната ни цел е "Аурубис България" да продължи да се развива успешно и в бъдеще, но това ще се случи както с участието на екип от професионалисти, така и при определени благоприятни условия за правене на бизнес тук. Някои от предизвикателствата, пред които се изправяме днес, са административните регулации, които често са бавни сложни, и цената на електроенергията за индустриалните консуматори, посочиха от ръководството на предприятието.

Фирмата сега плаща около 50 евро за мегаватчас високо напрежение, а конкурентите ни в Германия, Франция и Испания я купуват с около 20 процента по-евтино, каза Георги Николов.

Договорите за електроенергия сега са едногодишни, но е хубаво те да са по-дългосрочни, за да можем да правим ясни бизнес планове, добави той. Дългосрочните договори за доставка на електроенергия би трябвало да са между пет и десет години, в Германия те са дори и 20-годишни.

Подобни договори не могат да са с фиксирани цени, но могат да формират разхода на фирмата на ясен принцип, допълни Николов.

Всички наши действия ще продължат да са насочени към превръщане на завода в Средногорието в металургично предприятие от най-висок световен стандарт в областта на опазване на околната среда и съм убеден, че ако успеем да реализираме заплануваната програма, ще постигнем тази цел, подчерта Тим Курт.

Сред планираните проекти са обновление на оборудването за допълнително опазване на околната среда; усъвършенстване на производствените процеси; изграждане на терминали за съхранение на суровини и готова продукция в пристанищата Бургас и Варна; подпомагане на устойчиви социални проекти за развитие на региона.

През 2016 г., като част от инвестиционната програма, в завода за преработка на мед на "Аурубис България" предстои капиталов ремонт на стойност 44 млн. евро. Ежегодната партньорска програма с общините Пирдоп и Златица за над 300 хил. евро също ще продължи да се изпълнява. С тях се финансират проекти в областта на образованието, спорта, интеграция на хора в неравностойно положение, здравеопазване.

В компанията работят 830 служители. През 2014 г. производството от завода възлиза на 350 000 тона анодна мед, 233 000 тона катодна мед и 1,2 млн тона сярна киселина, като оборотът възлиза на 4,1 млрд. лева.

Компанията реализира 8 на сто от износа на страната за различни пазари, сред които Турция, Белгия, Китай, Сингапур. Вносът на суровина е предимно от Китай, страните от региона и от Близкия изток. Фирмата е най-големият ползвател на българските пристанищни и железопътни превози с над 2 млн. тона карго превози годишно, посочиха от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още