fallback

Графика на деня: Инженери и IT персонал са най-търсени у нас през 2015 г.

Все повече работодатели трудно намират подходящите кадри според проучване на ManpowerGroup България

10:23 | 18.05.15 г. 4
Автор - снимка
Редактор

Всеки втори работодател в България изпитва трудности в запълването на работните места поради недостиг на кадри. През тази година резултатите в това направление бележат 6% ръст в сравнение с миналата година, а за България  резултатите са с 12% по-високи в сравнение с тези в глобален мащаб. Това показва годишното проучване за недостига на таланти на ManpowerGroup България.

Най-големи затруднения срещат фирмите в запълването на позициите за инженери, квалифицирани работници, мениджъри и IT персонал. Тези позиции заемат първите четири места в този ред и през 2014 г. В десетте най-търсени професии попадат седем от 2014 г., което показва съвсем леко раздвижване на пазара на труда, но като цяло липсата на тези таланти е непрекъсваща.

В първите десет най-търсени професии попадат и работниците от сектора на ресторантьорството и хотелиерството, макар и на последно място. Това може да се обясни с началото на летния сезон и сезонната работа.

Голяма част от работодателите у нас оценяват това, че недостигът на кадри има негативно влияние върху техния бизнес, но малък брой от тях имат стратегия за справяне с проблема, отчита проучването. Фирмите също така споделят, че липсата на кадри има негативно влияние върху способностите им да отговарят на нуждите на своите клиенти.

49% споделят намаляваща способност да обслужват клиенти, а 55% отчитат, че на пазара на труда липсват технически умения или така наречените „твърди умения”, докато 47% твърдят, че на кадрите им липсват специфични за отрасъла професионални умения. 40% от работодателите се сблъскват с липса на опит, а 36% споделят, че не намират подходящите кадри поради различни фактори, влияещи върху пазара на труда.

„През последните пет години недостигът на инженери в България се задържа на първото място в най-търсени кадри. Българският пазар е специфичен и изисква различно отношение от правителството, от работодателите, служителите и търсещите работа – млади и по-възрастни,” коментира Надя Василева, управляващ директор на Manpower България, Сърбия и Хърватия.

Най-търсените професии за 2015 г. в България

1. Инженери; 2. Квалифицирани работници; 3. Мениджъри; 4. ИТ персонал; 5. Счетоводители и финансисти; 6. Шофьори; 7. Лекари и други здравни професионалисти; 8. Търговски представители; 9. Ръководители на проекти; 10. Работници в сферата на ресторантьорството и хотелиерството.

Работодателите в региона, които изпитват най-големи затруднения в намирането на квалифицирани кадри са: Румъния  (61%), Гърция (59%) и Германия (46%). Докато работодателите в Ирландия (11%), Великобритания (14%), Испания (14%) и Холандия (14%) отчитат най-слаби затруднения при намирането на квалифицирани кадри. Това показват Регионални резултати за Европа, Близкия Изток и Африка (ЕМЕА).

В глобален мащаб търсенето на мениджъри отчита най-сериозен недостиг на таланти в Япония (83%). Около двама от трима работодатели докладват затруднения в попълването на работни места и в Перу (68%), и в Хонконг (65%), докато недостигът на таланти е проблем за 61% от работодателите в Бразилия и Румъния.

Във всички 42 държави, като цяло работодатели споделят, че е най-трудно да се запълнят позиции, които изискват квалифицирани умения, какъвто е случаят и с предишните три години.

Още интересни графики вижте тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:50 | 11.09.22 г.
fallback