IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Инженери и IT персонал са най-търсени у нас през 2015 г.

Все повече работодатели трудно намират подходящите кадри според проучване на ManpowerGroup България

10:23 | 18.05.15 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Графика на деня: Инженери и IT персонал са най-търсени у нас през 2015 г.

Всеки втори работодател в България изпитва трудности в запълването на работните места поради недостиг на кадри. През тази година резултатите в това направление бележат 6% ръст в сравнение с миналата година, а за България  резултатите са с 12% по-високи в сравнение с тези в глобален мащаб. Това показва годишното проучване за недостига на таланти на ManpowerGroup България.

Най-големи затруднения срещат фирмите в запълването на позициите за инженери, квалифицирани работници, мениджъри и IT персонал. Тези позиции заемат първите четири места в този ред и през 2014 г. В десетте най-търсени професии попадат седем от 2014 г., което показва съвсем леко раздвижване на пазара на труда, но като цяло липсата на тези таланти е непрекъсваща.

В първите десет най-търсени професии попадат и работниците от сектора на ресторантьорството и хотелиерството, макар и на последно място. Това може да се обясни с началото на летния сезон и сезонната работа.

Голяма част от работодателите у нас оценяват това, че недостигът на кадри има негативно влияние върху техния бизнес, но малък брой от тях имат стратегия за справяне с проблема, отчита проучването. Фирмите също така споделят, че липсата на кадри има негативно влияние върху способностите им да отговарят на нуждите на своите клиенти.

49% споделят намаляваща способност да обслужват клиенти, а 55% отчитат, че на пазара на труда липсват технически умения или така наречените „твърди умения”, докато 47% твърдят, че на кадрите им липсват специфични за отрасъла професионални умения. 40% от работодателите се сблъскват с липса на опит, а 36% споделят, че не намират подходящите кадри поради различни фактори, влияещи върху пазара на труда.

„През последните пет години недостигът на инженери в България се задържа на първото място в най-търсени кадри. Българският пазар е специфичен и изисква различно отношение от правителството, от работодателите, служителите и търсещите работа – млади и по-възрастни,” коментира Надя Василева, управляващ директор на Manpower България, Сърбия и Хърватия.

Най-търсените професии за 2015 г. в България

1. Инженери;
2. Квалифицирани работници;
3. Мениджъри;
4. ИТ персонал;
5. Счетоводители и финансисти;
6. Шофьори;
7. Лекари и други здравни професионалисти;
8. Търговски представители;
9. Ръководители на проекти;
10. Работници в сферата на ресторантьорството и хотелиерството.

Работодателите в региона, които изпитват най-големи затруднения в намирането на квалифицирани кадри са: Румъния  (61%), Гърция (59%) и Германия (46%). Докато работодателите в Ирландия (11%), Великобритания (14%), Испания (14%) и Холандия (14%) отчитат най-слаби затруднения при намирането на квалифицирани кадри. Това показват Регионални резултати за Европа, Близкия Изток и Африка (ЕМЕА).

В глобален мащаб търсенето на мениджъри отчита най-сериозен недостиг на таланти в Япония (83%). Около двама от трима работодатели докладват затруднения в попълването на работни места и в Перу (68%), и в Хонконг (65%), докато недостигът на таланти е проблем за 61% от работодателите в Бразилия и Румъния.

Във всички 42 държави, като цяло работодатели споделят, че е най-трудно да се запълнят позиции, които изискват квалифицирани умения, какъвто е случаят и с предишните три години.

Още интересни графики вижте тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 0
Miraka
преди 8 години
И аз изпитвам остър недостиг на роби. Искам да ми се осигурят роби, които да изпълняват всяко мое нареждане за минимални суми :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
khao
преди 8 години
най търсени професии, на второ място Квалифицирани работници .....вие неграмотни ли сте или да ? да ви подскажа, за всяка професия трябва да си квалифициран, ако не си професията ти се казва общак !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
ivan.ivanov
преди 8 години
Трябва да си луд за да започнеш работа в българска компания. Повечето са големи измамници. Не плащат заплати, не плащат осигуровки, не спазват трудовото законодателство.Бях разочарован от повечето компании, в които работих през изминалите години.В миналото, почти всички от българските компании, за които работих ме измамиха. Те или не ми изплатиха заплатите, или не ми изплатиха неизползваните дни от отпуската, или ме караха да работя през почивните дни и извън работно време, и това време не ми беше платено.От опит знам, че ако една компания не плаща осигуровки, не плаща извънредно изработените часове, забавя заплатата или още от начало започнат да лъжат, давайки ти празни обещания, то по-добре стой далеч от нея. Рано или късно ще съжаляваш жестоко за това, че си работил за тези хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Проблемите за квалифицираните кадри , при положение че си намерят работодател, започват веднага ,щом кадърът не влиза в калъпа на чорбаджията. Самостоятелното мислене , не дай Боже действие макар и в интерес на работата веднага те вкарва във филма...Ето защо повечето собственици инстинктивно търсят специалисти с ниво по ниско от тяхното и ето ви бизнес по български .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още