fallback

Руските машиностроители отказаха да си сътрудничат с българските си колеги

Причината са санкциите на ЕС срещу Русия, спрени съвместни проекти и антируските настроения, появили се в България

09:59 | 21.05.15 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Съюзът на машиностроителите в Русия отказа да подпише споразумение за сътрудничество с Браншовата камара по машиностроене в България. Това става ясно от писмо на депутата от руската Дума Владимир Гутенев, който е първи вицепрезидент на Съюза до председателя на българската камара Илия Келешев.

Примината са санкциите на ЕС срещу Русия, редица спрени българо-руски проекти и появата на антируски настроения в България. 

Подписването на споразумения с партньорски организации в чужбина помагат за развитието на икономическите отношения, се казва в документа, цитиран от руската информационна агенция ТАСС. Сътрудничеството обикновено се изразява във връзки между машиностроителни предприятия, между учебни заведения,  реализация на съвместни производствени програми и обмяна на опит.

Гутенев обаче посочва, че в случая с България не може да не бъдат взети предвид санкциите, които политическото ръководство на страната налага срещу Русия, нито прекратени договорени големи инфраструктурни проекти като „Южен поток“.

Депутатът посочва още и прекратените енергийни проекти като причина за отказа от сътрудничество. В България се развиват антируски настроения, смятат още от Съюза на машиностроителите в Русия, позовавайки се на честите рисунки по паметника на Съветската армия в София.

Припомняме, че преди седмица икономическият министър Божидар Лукарски отчете, че въпреки кризата в отношенията между ЕС и Русия  двустранният ни диалог не е прекъсвал.

Той съобщи, че до октомври ще се проведе заседание на Междуправителствената българо-руска комисия, както и редица бизнес форуми още в края на май, по време на визитата му в руската столица. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:36 | 13.09.22 г.
fallback