IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българските фирми засилват иновационната си дейност въпреки кризата

През последните години родните предприемачи са доказали, че когато средата е подходяща, те имат какво да предложат, посочва Росен Плевнелиев

20:14 | 16.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Държавният глава връчи призовете в Националния конкурс &bdquo;Иновативно предприятие на годината 2014&rdquo;. <em>Снимка: БТА</em></p>

Държавният глава връчи призовете в Националния конкурс „Иновативно предприятие на годината 2014”. Снимка: БТА

Въпреки кризата българските предприятия продължават да засилват своята иновационна дейност. Това сочат данните на Иновационния индекс на българските предприятия за 2014 г. През 2014 г. 75 процента от иновативните компании у нас извършват едновременно повече от един тип иновация, като този дял на фирмите е бил 62,5% през 2009 г., обясни Огнян Шентов, председател на  фондация "Приложни изследвания и комуникации", цитиран от БТА. Той припомни, че  информационния сектор у нас допринася с около 5% в БВП на страната.

През последните години българските предприемачи и иновативни компании са доказали, че когато средата е подходяща, те имат какво да предложат, могат да се развиват и да добавят стойност. Компаниите могат да откриват работни места и успешно да продават иновативни продукти на международните пазари, обясни и президентът Росен Плевнелиев по време на Десетия национален иновационен форум за устойчив растеж и конкурентоспособност. За последните 10 години у нас са създадени над 30 000 работни места в сферата на информационните и комуникационни технологии, каза още държавният глава.

С подкрепата на фонда "Джереми" инвестираните 350 млн. евро "отключват" близо 900 млн.евро инвестиции в подкрепа на малките, средните и стартиращи предприятия в страната. Към момента фондът е подкрепил над 7000 проекта у нас, припомни Плевнелиев. Той посочи още, че за 2013 г. София е третата в Европа столица на предприемачеството - били са създадени 92 нови компании. Според данните преди София е Лондон с 255 компании и Дъблин с 237.

Президентът изтъкна, че за периода 2014-2020 г. значим ресурс в страната е насочен към иновативни проекти - над 250 млн. евро по ОП "Иновации и  конкурентоспособност", други 250 млн. евро са планирани по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж". Той посочи, че успехът на първата иновационна екосистема у нас "София тех парк" трябва да отключи създаването и на други - в сектор машиностроене, енергийна ефективност, нови материали и зелени технологии, както и при производство на храни и индустриите, свързани с човешкото здраве.

Според президента има вероятност да изгубим евросредства от сегашните оперативни програми. По думите му добра идея е да се опитаме да насочим средства от тях към подкрепа на малки и средни предприятия, както и към иновативни дружества. „Бъдещето и свободата не идват по тръби за газ и петрол. Свободата е в енергийната ефективност. Нека изберем бъдещето и свободата на човешкия дух и идеи, в България има много талант, нека му дадем път“, каза още Плевнелиев.

Държавният глава коментира и намеренията на правителството да замрази пенсионната реформа. Самото замразяване на пенсионната реформа не е добра новина, ако така както е обещано през март, не се вземат решителни действия за постигане на широко политическо и обществено съгласие.

„Трябва да си даваме сметка, че днес пенсиите на хората преди всичко се финансират от данъците им. Системата не е устойчива. С всяка следващата година тя става все по-разклатена, необходима е реформа – реформите означават стабилност. Най-сигурният път към нестабилност в България е да се откажем от реформи. За това аз апелирам за реформи, вярвам, че през 2015 година ще има не една, а повече реформи”, заяви още президентът.

Според него от съществено значение е и реформата в системата на правосъдието. „Няма друга като нея, нищо друго не е толкова важно колкото реформата в системата на правораздаването. Благодарен съм, че отдолу нагоре се вижда динамиката – съдии, прокурори осъзнават, че е необходима промяна”, добави Плевнелиев.

Според него вече се вижда как и главният прокурор, Висшия съдебен съвет, министърът на правосъдието и много политически лидери в парламента подкрепят това, което е добре. „Ще се радвам ако МС приеме стратегията за реформа в сектор „Правосъдие” такава, каквато беше инициирана и изготвена от служебното правителство. Още повече ще се радвам ако тази стратегия за реформа бъде приета и в НС в следващите седмици. Така НС ще даде ясна заявка, че е разбрало, че България има нужда от неотложни и смислени реформи.

Реформи са нужни в секторите правосъдие и вътрешен ред, сигурност и образование. Енергетиката пък ще взриви националната икономика, ако не бъде реформирана, заяви още Плевнелиев.

Държавният глава връчи призовете в Националния конкурс „Иновативно предприятие на годината 2014”. Награда за „Иновативни решения за устойчива енергия” получи – „ Топлик” ЕООД; „Качество на живот” - „Курабийница” ООД; „Зелена иновация„ – „БалБок Инженеринг” АД; „Устойчиво иновативно поведение” – „Мусала Софт” АД; „Иновативни дигитални игри” - „Крайтек Блек Сий”; „Социална иновация” – „Джъмпидо” ЕООД, и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още