IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Сигурните доставки на газ създават предвидима среда за инвеститорите

България и Унгария подкрепят "Южен поток", но при спазването на европейските правила, коментираха държавните глави на двете страни

09:45 | 12.11.14 г.
Плевнелиев: Сигурните доставки на газ създават предвидима среда за инвеститорите

Сигурните доставки на природен газ създават предвидима среда за инвеститорите, намаляват уязвимостта на националните икономики при кризи. Това коментираха по време на своята среща във вторник президентите на България и Унгария, пише пресслужбата на Президентството.

Сигурност на доставките може да се получи при по-тясна обвързаност на енергийната инфраструктура на Централна Европа с региона на Балканите. Именно така България ще постигне реална диверсификация – чрез изграждането на интерконекторни връзки със своите съседи, са коментирали на своята среща Росен Плевнелиев и Янош Адлер.

Двете страни подкрепят и „Южен поток“, но само ако той бъде изграден в съответствие с европейското законодателство, стана ясно още след срещата.

„Важно е този проект да бъде и изгоден за България, тъй като все още липсва споразумение за транзитните такси, т.е. за приходите от “Южен поток“. Надявам се, че българските власти в много скоро време ще решат този проблем“, коментира българският държавен глава Росен Плевнелиев.

От своя страна Янош Адер потвърди подкрепата на Унгария за присъединяването на България към Шенгенското пространство без граничен контрол.

Нелегалната миграция и бежанците са сериозен проблем и за България, и за Унгария, беше посочено още от двамата президенти. Росен Плевнелиев изрази признателността си за предоставената през 2013 г. от Унгария финансова подкрепа за справяне с бежанската вълна към страната ни.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още