IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: И Австрия, и България подкрепят "Южен поток", но с условия

Проектът трябва да отговаря на европейското законодателство и на Третия либерализационен пакет, категоричен е българският президент

11:18 | 31.10.14 г.
Плевнелиев: И Австрия, и България подкрепят "Южен поток", но с условия

И Австрия, и България продължават да поддържат проекта за изграждане на газопровода „Южен поток“, стана ясно след срещата на държавните глави Росен Плевнелиев и Хайнц Фишер. Двете държави споделят и обща позиция за нуждата от енергийна диверсификация на Европа, посочват от пресслужбата на Президенството.

Подкрепата за „Южен поток“ обаче не е безусловна – проектът трябва да бъде в съзвучие с европейското законодателство и според изискванията на Третия либерализационен пакет, подчертаха и двамата президенти.

Като начин за диверсификация и сигурност на енергийните доставки за България Плевнелиев посочва изграждането на новите газови връзки със съседни страни. Той беше категоричен, че проучването на акваторията на Черно море ще продължи. Няма да спира и работата по основни приоритети като енергийната ефективност, която ще подобри конкурентоспособността на българската икономика, а и ще намали разходите на домакинствата.

„Австрия е световен лидер в тази сфера и нейният опит е от съществено значение за България“, отбеляза държавният ни глава. Според него страната ни може да използва австрийския опит и в подобряването на електронните услуги и въвеждането на електронно правителство.

Двамата президенти бяха единодушни, че икономическото сътрудничество между България и Австрия може да бъде надградено. През последните години двустранният стокообмен надхвърля 1 млрд. евро годишно, а австрийските инвестиции за периода 1996-2013 година достигат 6 млрд. евро.

По данни на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) водещите стоки в износа на България към Австрия са спортни съоръжения (малко над 10% от общия износ), двигатели и машини за кондициониране на въздуха. Водещите стоки от Австрия са медикаменти (към 8% от общия внос) и автомобили (5% от общия внос). 

„Страната ни успешно се утвърждава като регионален център в информационните и комуникационните технологии, в производството на компоненти за автомобилната индустрия и като център за аутсорсинг услуги“, посочи Росен Плевнелиев и покани повече компании от Австрия да инвестират в тези перспективни сектори на българската икономика. 

В рамките на Дунавската стратегия България и Австрия ще работят за утвърждаването на „Дунав” като търговска марка и на Дунавския регион като обща туристическа дестинация, стана ясно още от думите на двамата президенти. Хайнц Фишер изрази подкрепата на Австрия за кандидатурата на България за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН за периода 2018-2019 г.

Необходимостта от обща политика на Европейския съюз по отношение на бежанците и изработването на подход за справедливо разпределение на тежестта между държавите членки на Съюза, също е бил обсъден по време на срещата. Президентът Фишер беше категоричен, че ЕС не може да остави отделните държави да се справят сами с този труден въпрос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още