IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария прие закон, прокарващ пътя на "Южен поток"

С тези текстове Будапеща показва на Русия, че приема проекта сериозно, смята енергиен експерт

10:15 | 04.11.14 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Унгария прие закон, прокарващ пътя на "Южен поток"

Унгарският парламент е гласувал закон, който ще даде възможност да бъде изграден газопроводът „Южен поток“ на територията на страната, съобщава Bloomberg. Агенцията коментира, че този акт на партията на премиера Виктор Орбан може да бъде разгледан като израз на неподчинение към правилата на ЕС.

Според текстовете, подкрепени с мнозинство от 2/3 от депутатите в унгарския парламент (132 гласа „за“ и 35 гласа „против“), строителството на газопроводи на територията на Унгария вече може да бъде извършвано и от компании, които нямат лиценз да оперират с тях.

Коментарите в страната са, че така ще бъде даден тласък на „Южен поток“, коментира Bloomberg, позовавайки се на бившия съветник на Орбан – енергийният експерт Атила Холода.

„Това (ново законодателство – бел. ред) ще даде тласък на „Южен поток“ и ще покаже на Русия, че Унгария приема проекта сериозно“, обясни Холода.

В края на октомври изпълнителният директор на държавната MVM Чаба Байи коментира, че Унгария е готова да започне строителството на газопровода в рамките на шест месеца. Компанията и „Газпром“ създадоха съвместно предприятие за изграждането на проекта, но то все още няма лиценз и разрешително, за да започне работа.

Проектът „Южен поток“ цели да диверсифицира пътищата на руския газ до Европа, заобикаляйки Украйна. Трасето минава по дъното на Черно море и през територията на България, Сърбия, Унгария и Словения, преди да стигне до Италия. Към проекта в последствие се присъедини и Австрия.

Въпреки че минава през територията на страни от ЕС, първите двустранни споразумения между Русия и отделните държави не предвиждат съгласуване на газопровода с европейските директиви. По тази причина и от Брюксел коментират, че проектът няма да получи разрешение за работа на територията на ЕС, което обезсмисля и строителството му.

На този етап от Европейската комисия не може да спре изграждането на тръбопровода, макар и заради наказателна процедура България да замрази работата по него. Причината са съмненията относно прозрачността на проведените търгове за избор на изпълнител, който да построи „Южен поток“ на територията на България.

Замразени са и разговорите между експертите от ЕС и Русия, които трябваше да намерят начин да приведат проекта в унисон европейските правила.

Преди няколко дни пък премиерът на Украйна Арсений Яценюк изказа своето задоволство от факта, че ЕС е блокирала „Южен поток“, защото по този начин страната няма да бъде изолирана, а газопреносната й мрежа – обезценена.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 2
многодобре
преди 9 години
Къде е проблема?Това за масонската ложа ли е, или в нашето "късогледство"?Няма да спра да повтарям,че крадец и престъпник е този,който е крал,лъгал или убивал.Хората, които се определят като леви или дисни,това не ги прави автомяатично лоши и съответно добри.За положението на икономиката на страната ни не ми се говори.Отново политиката е водещата при взимането на важните решения а не икономическите ползи от даден проект и т.н.Аз не искам да се връщам назад във времето и да си спомням за минали неща.Гледам напред и преценявам хората по това, какво вършат.(не какво говорят!) За това и не вярвам на Цацаров и прокуратурата.Не вярвам на Искров и посочените от него данни за състоянието на КТБ,просто,защото бяха различни и противоречиви във времето.Няма един виновник,ако положението с банката е такова,каквото го представят.А те точно това правят.Много удобно е за тях ,да се посочат престъпници,далеч извън страната ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Иха, начи можеш да ни светнеш къде, освен в офшорни сметки и западни банки отиват откраднатите от българския народ средства? Щото аз си мислех, че откраднатите от всички народи средства там отиват, ама не знаех, че и на запад ги крадели комунистите!!! Колко съм бил *** да мислим, че офшорките са дело на честните капиталисти от УСА и Европа, а то било *** комунистическа завера! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 3
bgMan
преди 9 години
Един от начините да ги идентифицирам е по посоката, в която отиват окрадените от българския народ средства.Но признавам...., от известно време мисля за промяна в методиката. Особено откакто ревностен защитник на термина "комунист" и на правата комунистическа идеология, като теб, авторитетно се позовава от време на време на библейски пасажи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Е добре де, кога най-после ще ги изгоните тези комунисти? Вече 25 години се борите като прасе с тиква и все сте си там - некви комунисти ви прецакват! Еми аман вече - зад вас са и НАТО, и ЕС, и Турция, отскоро и Ислямска държава... хаха! Какво трябва да стане, за да ги елиминирате комунистите? И как всъщност ги познаваш кой са комунисти и кои капиталисти? Кинтите им имат червена петолъчка ли? Или те се делят по национален признак - щом е капиталист от България или Русия е комунист, а щом е от УСА, ЕС, Китай или Африка е капиталист...?Или е време да земете всички да се гръмнете, или поне да си признаете, че сте ***, дето сте си представяли капитализма като детска градина - вчера в играта ти беше таткото и ми е.еше маката, а днес аз съм на ред и трябва да ми дадеш инструмента си, щото аз си нямам... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 4
bgMan
преди 9 години
Света другаде може и да е друг, но докато България е зависима на 95% от няколко руски компании нищо не се е променило.Вижте например бюджета на България все още в най-голяма степен се крепи на приходите от акциза на горивата и непрекъсваемата активност на първите няколко данъкоплатци. Ако Лукойл за 3 месеца спре временно дейностите си за профилактика и бюджета на България може да пострада значително (по някои сметки между половин и един милиард лева).Друг пример - вижте как една масонска ложа и Русия успешно източиха страната ни със сума около 4-5 милиарда лева покрай "фалита" на КТБ.Та как да ги забравим тези долни комунистически гадове и техните предателства, които до ден днешен са причина за ограбването и източването на България и народът ни през механизмите на съвместните ни с Русия проекти и бизнес начинания от всякакво естество?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
многодобре
преди 9 години
Вие на колко години сте,че не спирате да споменавате "комунизъм,комунистическо мислене, ...."?Светът е друг и то от поне двадесет години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Ами кой където живее и харчи или планира да имигрира такава валута му трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 7
MZ/X
преди 9 години
Това е тичпично комунистическо мислене. Всеки който не е с нас е против нас и е агент на ЦРУ :) Истината обаче е , че има държави, които не защитатават нито руските, нито американските интереси, а се грижат за националните си интереси!Диверзификацията на доставките на руски газ може да съвпада с американските интереси, но това преди всичко е интерес на държавите, които стават по независими по този начин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 3
vzhekoff
преди 9 години
Викаш - друго си е да продаваш за долари националните интереси - не е като за рубли, с тази обезценяваща се рубла :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 15
MZ/X
преди 9 години
Точно така се продават за рубли националните интереси! Южен поток не само, че не е стратегически, а е и вреден за Източна Европа, защото засилва монополното положение на Газпром!Стратегически са всички проекти, които доставят газ от източници различни от Газпром!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още