IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна търси инвеститори за модернизацията на газовата си мрежа

Тази седмица трябва да бъдат обявени условията за привличане на инвеститори от САЩ и ЕС

09:48 | 03.11.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Украйна търси инвеститори за модернизацията на газовата си мрежа

До 9 ноември Министерството на енергетиката и въгледобивната промишленост на Украйна и газовата компания „Нафтогаз” ще трябва да обявят условията за привличане на инвеститори от САЩ и ЕС за модернизацията и експлоатацията на украинската газопреносна мрежа и газовите хранилища.

Това е поръчал премиерът на страната Арсений Яценюк, пише руското онлайн издание „Нефтгаз”.

„Дойде времето да се изпълни законът за модернизацията и експлоатацията на газпореносната мрежа на Украйна. Трябва да бъдат привлечени ЕС и САЩ, за да може да бъде увеличен обемът на доставките и да бъдат гарантирани доставките на природен газ за ЕС”, коментира Яценюк.

Припомняме, че законът беше приет през лятото. Той предвижда разделянето на собствеността на газопреносната мрежа и газовите хранилища. Текстовете позволяват отдаването под наем на части от инфраструктурата, като до участие в този процес ще бъдат допускани компании от ЕК или САЩ. 

По време на заседанието на антикризисния енергиен щаб в петък украинският премиер разкритикува и плановете за строеж на „Южен поток”. Тогава Яценюк посочи като приоритет разширението на украинската газова инфраструктура и по-специално строителство на интерконектор с Полша.

В същото време той беше категоричен, че доставките на газ през Украйна за Европа ще бъде гарантирани през тази зима.

Преди месеци от "Нафтогаз Украйна" коментираха, че изграждането на „Южен поток” ще обезцени газовата инфраструктура на Украйна. Директорът на компанията Андрей Кололев коментира, че газопроводът ще намали с до 60 млрд. куб. метра транзита на природен газ през територията на Украйна. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
Аз ли нещо съм *** и не схващам, или обратното - само малцинството *** като мен схващат целия нонсънс? Нали ЕС току що, под натиск на САЩ пое към безапелативен, твърд и неотклонен курс на намаляване и в перспектива - пълно освобождаване от зависимостта от руски природен газ?Аз като *** човек това го разбирам, че в един обозрим момент Европа ще спре да купува газ от Русия - right? Тозава какво ще пренася модернизараната и глътнала милиарди на европейските и американски инвеститори газопреносна мрежа на Украйна?Ааахааа... сещам се какво ще ми каже ЕмЗет-чето - газът ще тече в обратна посока - от преливащата от вносен втечнен и добит собствен шистов газ Европа към Русия!Или може би хохлите се готвят за светлото бъдеще, когато газът пак ще си тече от Русия към Европа, но няма да го продава Газпром, а Шеврон или ЕксънМобайл, а в Кремъл ще седи не Путин, а Навални или Ходорковски... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Няма проблеми. Ще си намерят инвеститори но ще им коства собствеността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още