IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Нафтогаз": "Южен поток" ще обезцени украинската газопреносна мрежа

Реализацията на газопровода ще намали количествата на транзитирания през Украйна руски природен газ, опасява се директорът на украинската компания

10:35 | 29.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
"Нафтогаз": "Южен поток" ще обезцени украинската газопреносна мрежа

Реализацията на „Южен поток” ще намали количествата на транзитирания природен газ от Русия през територията на Украйна и ще обезцени украинската газова система. Това коментира директорът на украинската газопреносна компания „Нафтогаз” Андрей Кололев в интервю за телевизионния канал ICTV.

„Газопроводът ще намали транзита с потенциално до 60 млрд. куб. метра газ. Сега този транзит е 86 млрд. куб. метра, а беше 110 – 120 млрд. куб. метра. Това означава, че транзитът вече е намалял и причината е „Северен поток”, коментира Кололев, пише „Независимая газета”.

Така строителството на „.Южен поток” ще постави Украйна в много сложна ситуация и основният проблем ще бъде липсата на партньори, допълни шефът на „Нафтогаз”. „Сега украинската газопреносна система може да бъде оценена на между 25 и 35 млрд. долара. Ако няма транзит, то тази цифра ще бъде по-ниска. Може би двукратно по-ниска", обясни той.

По-рано украинското издание „Сегодня” съобщи, че украинската газопреносна компания е поискала от „Газпром” промяна на договора за транзит на природен газ до Европа. Едно от исканията са за промяната на методиката за отчет на транзитирания газ – къде ще бъде отчитано това и как ще бъде контролирано.

Украинската „Нафтогаз” нееднократно е критикувала договора за транзит на руски газ в Европа, подписан през януари 2009 година, посочва още „Севодня”. Причината е липсата на гаранции за обемите за транзит и условията по клаузата „вземи или плати” (take or pay). Клаузата задължава купувачите да закупят определени договорени количества природен газ, дори и да не го потребяват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още