IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария е готова да почне строителството на "Южен поток" до 6 месеца

До 2017 година унгарската част от съоръжението ще е готова, смятат от местната газова компания MVM

10:07 | 28.10.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Унгария е готова да почне строителството на "Южен поток" до 6 месеца

Унгария е готова да започне строителството на своя участък от „Южен поток“ в следващите шест месеца и да изгради съоръженията до 2017 година. Това стана ясно от думите на изпълнителният директор на държавната газова компания MVM Чаба Байи.

MVM е основният партньор на „Газпром“ при изграждането на „Южен поток“, отбелязва РИА Новости. Унгарската страна е готова да ускори строителството на газопровода, въпреки възраженията на Европейската комисия, допълва още изданието.

Припомняме, че Брюксел има опасения, че „Южен поток“ не изпълнява изискванията на Третия либерализационен пакет. Едно от основните възражения е, че „Газпром“ е и собственик на мрежата, и доставчик на суровината. Освен това договорките засега не предвиждат трети страни да имат право да доставят природен газ чрез „Южен поток“.

Заради тези разминавания с европейското законодателство ЕК очаква от „Газпром“ да поиска изключение за правилата, каквото се случи със „Северен поток“. Руската страна обаче настоява, че проектът е международен и не е необходимо да се спазват европейските директиви.

В началото на годината започнаха преговори на ниво ЕС - Русия, за да може „Южен поток“ да бъде приведен съгласно правилата. Те обаче бяха замразени след началото на конфликта в Украйна.

Въпреки тези усложнения, Русия не забавя плановете си за изграждане на газопровода. Първата заварка беше направена на 7 декември 2012 година в района на Анапа. Текат и необходимите процедури за започване на строителството на морската част от трасето на газопровода. Плановете са до края на 2015 година първите количества руски газ да бъдат доставени по „Южен поток“ в Европа. Първата приемаща държава по трасето е България. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:06 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 4
IQ96
преди 9 години
до 1 Нещо бъркаш времето и ситуациите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 11
MZ/X
преди 9 години
Революционерите от 1956-та година в Унгария се въртят в гробовете си, като виждат техните наследници колко евтино се продават на Москва :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още